Cum te tratezi de răguşeală acasă
Nu-ţi mai recunoşti vocea? Ba, mai ai puţin şi nici nu te mai auzi? Un pas important în tratarea răguşelii este să vorbeşti cât mai puţin. Iată şi câteva leacuri la îndemână care îţi vor alina neplăcerile.
În primul rând, trebuie să vă odihniţi vocea cât puteţi de mult. Şi nu vorbiţi în şoaptă, pentru că acest lucru implică o încordare mai mare a corzilor vocale decât vorbitul cu voce tare. Un alt pas e să faceţi inhalaţii cu aburi sau aerosoli. Controlaţi-vă tusea şi nu intraţi în contact cu persoane care suferă de infecţii ale gâtului, pentru a evita contactarea de infecţii acute. De asemenea, trebuie să beţi multe lichide şi să vă odihniţi mai mult. Este foarte important să faceţi investigaţii pentru a şti dacă suferiţi de vreo infecţie fungică, conform www.sfatulmedicului.ro.
Remedii naturiste
- Se amestecă o linguriţă de oţet de mere la jumătate de pahar de apă şi se bea câte puţin la fiecare şapte ore.
- Decojiţi o rădăcină mică de ghimbir şi tăiaţi-o în felii subţiri. Puneţi bucăţelele într-o oală mică cu apă. Se lasă la fiert pentru ceai. Ceaiul de ghimbir va oferi senzaţia de furnicătură la nivelul gâtului, dar la scurt timp, disconfortul se va almeliora.
- Se toarnă o cană de apă clocotită peste 1/4 de linguriţă de ardei iute şi câteva picături de lămâie. Se amestecă şi se soarbe încet, cald.
- Se fierbe o oală cu apă şi se îndepărtează de pe aragaz. Se vor adauga în ea 2 picături de ulei esenţial de muşeţel, 3 picături de ulei esenţial de lavandă şi 2 picături de ulei esenţial de cimbru. Puneţi-vă un prosop peste cap, staţi deasupra oalei şi inhalaţi aburii.
- Amestecul de miere şi lămâie are efect calmant pentru gât.
- Ajută foarte mult şi ceaiul sau sucul de ceapă. Tăiaţi în felii trei cepe şi puneţi-le în cinci ceşti de apă, fierbeţi-le până se îngroaşă. Puneţi câteva linguri de sirop într-un pahar de apă caldă împreună cu o lingură de miere şi un strop de lămâie. Sorbiţi încet.
- Sugeţi pastile cu anestezic pentru durerile de gât sau chiar bomboane dulci pe tot parcursul zilei pentru a umezi gâtul.
- Gargara cu sare de mare şi apă poate fi folosită de mai multe ori pe zi pentru calmarea gâtului.
- Puteţi încerca unul din următoarele ceaiuri: ceai din schinduf, eucalipt, nalbă şi voronic, care se pot folosi inclusiv pentru gargară; ceai din rădăcină de valeriană, gura lupului, calotă şi cătuşnică care se vor sorbi cât mai calde.
- Orice ceai cald va stimula gâtul şi va ajuta la relaxarea corzilor vocale. Puteţi suge zilnic comprimate cu zinc pentru a uşura disconfortul la nivelul gâtului.