Cum tratăm înțepăturile de insecte

27 iunie 2013 8:13   Sănătate
Ultima actualizare:

Anumite insecte - albinele, viespile, furnicile - înţeapă şi injectează venin ca reacţie de apărare, altele - ţânţarii, tăunii, puricii, căpuşele - muşcă pentru a se hrăni cu sânge. În majoritatea cazurilor, înţepăturile şi muşcăturile produc o reacţie locală: zona respectivă se înroşeşte, se umflă şi dă o senzaţie de mâncărime, spune dr. Rodica Negreanu, medic specialist Dermatologie-Venerologie – Reţeaua privată de sănătate Regina Maria (Policlinica Lujerului). Aceste manifestări punctuale sunt relativ uşor de tratat. Lucrurile se pot agrava însă în cazul persoanelor sensibile.

Muşcăturile de ţânţar

Poţi să ţii aceste insecte  la distanţă cu ajutorul aparatelor antiţânţar, al insecticidelor, plaselor la uşi şi la ferestre etc. Dacă ai fost totuşi „atacată“, tamponează cu amoniac locul dureros - şi vei scăpa şi de mâncărime, şi de umflături. În zonele cu paludism - este boala cea mai răspândită în lume şi e transmisă prin înţepătura ţânţarilor infestaţi cu paraziţi specifici - prevenţia e de aur: trebuie să iei în mod regulat, înainte de a ajunge la destinaţie, dar şi după ce ai plecat din zona de risc, medicamente antimalarie, prescrise de doctor.

Dacă înţepătura provoacă înroşire şi mâncărimi intense ba chiar umflături,mergi, de urgenţă la doctor!

Prevenţie înainte de toate

Dacă ieşi la plimbare în parc sau în pădure, nu te da cu parfum şi nu purta haine colorate, pentru că acestea atrag insectele

Tot prin pădure, poartă haine cu mânecă lungă şi şosete trei sferturi sau pantaloni lungi l Şi spray-urile pot fi de folos, susţine dr. Negreanu:  „Aplică pe piele şi pe îmbrăcăminte un spray care ţine la distanţă insectele – cea mai eficientă substanţă este DEET. Un insecticid de tipul permetrină, aplicat pe haine, conferă protecţie suplimentară.“

Alte sfaturi utile găsești pe clickpentrufemei.ro.

Mai multe