Cura cu miere, un energizant și un calmat de excepție
În comparație cu alte zaharuri, mierea are numeroase avantaje pentru organismul nostru. În perioade de suprasolicitare, când energia organismului scade în mod vizibil, când predispoziția spre nervozitate se accentuează, iar migrenele sunt tot mai frecvente, cura cu miere este un aliat de nădejde care ne ajută să revenim la normal.
Dintre toate zaharurile, cu excepția glucozei, mierea este absorbită foarte repede, după primele 15 minute de la administrare și nu sufocă deloc circuitul sanguin cu un exces de zahăr. În același timp, în alimentele care conțin hidrați de carbon, de exemplu: zahăr, făinoase, marmeladă, șerbet sau pâine, zaharurile se regăsesc în forme complexe. De aceea, pentru a fi digerate, aceste alimente solicită organismului un efort suplimentar ( iar organismul nu poate să asimileze decât zaharurile simple). În schimb, mierea are în compoziție zaharuri sub formă simplă, iar acestea sunt absorbite repede și fără o transformare prealabilă.
O lingură de miere oferă organismului 60 Kcal care vor fi transformate foarte repede în energie, în comparație cu oricare aliment.
1.Mierea redă organismului o cantitate mare energie de care acesta are nevoie. 2. Este un foarte bun calmant și liniștete organismul fără să producă efecte secundare negative în corp 3. Mierea este calmant chiar și pentru persoanele hipersensibile și predispuse la nervozitate.
4. Specialiștii susțin că mierea calmează și migrenele rebele în cazul în care suferinzii o consumă sub formă de cură, și nu ocazional. 5. Dintre toate zaharurile, mierea este foarte bine tolerată de rinichi, fiind recomandată în afecțiunile renale, din cele mai vechi timpuri, chiar din vremea lui Hipocrate. 5. Mierea este un tonic pentru inimă în perioadele solicitante. 6. De asemenea, mierea este recunoscută ca un calmant care combate cârceii ( câte două lingurițe, la fiecare masă) după o cură de 7-9 zile. (Firește, pentru a preveni instalarea din nou a cârceilor, nutriționiștii recomandă și respectarea regimului alimentar). 8. Mierea are și un excelent efect antibacterian și cicatrizant: îndepărtează repede supurația și cicatrizează rănile și arsurile. Când este aplicată pe răni, mierea calmează și reface țesutul afectat. 9. Este un leac excelent care combate tusea și alungă virozele. 10. Deoarece nu îngașă, mierea este recomandată de nutriționiști în dieta pentru slăbire. 11. Poate fi consumată simplă sau combinată cu alte alimente ( acestea să nu fie foarte calde): piure de cereale, sucuri de legume, de fructe, ceai, fructe rase, grâu în încolțit. Fiecare sortiment de miere este recomandat pentru anumite afecțiuni : *tei : insomnie, nervozitate, răceală, nervozitate, nevroze; *salcâm: nevroze și astenie; * mentă: indigestie, dischinezii biliare; * cimbrișor: afecțiuni bronhopulmonare și digestive; * rozmarin: afecțiuni ale bolilor respiratorii; * mană: chiar dacă se digeră mai greu, acest sortiment de miere este cel mai complex și este recomandat în toate afecțiunile frecvente. * Mierea polifloră este recomandată în consumul cotidian; * Cea monofloră are anumite efecte terapeutice și specialiștii o recomandă în funcție de proprietățile ei. * Pentru afecțiunile inimii se recomandă mai multe tipuri de miere: de metă, levănțică, de câmpie și de pădure; * Pentru afecțiunile renale este indicată mierea de fructe, de castan, de flori de câmpie ( precizează Eugen Giurgiu, fitoterapeut, în studiul ” Mierea ne ajută să fim totdeauna în formă”.
+,