Curăţă-i nasul cât mai des când e răcit!

29 noiembrie 2014 21:30   Sănătate
Ultima actualizare:

În sezonul rece, când circulă virusuriile de răceală şi gripă, cei mai vulnerabili sunt copiii mici şi sugarii, care nu au imunitatea bine formată. Ei nu ştiu nici să-şi sufle nasul singuri, de aceea tu, ca părinte, trebuie să acorzi o mare importanţă acestui aspect.

Atunci când mucozităţile sunt acumulate în exces şi lăsate să stagneze, există riscul apariţiei complicaţiilor de genul otitei sau bronşitei. Ca să nu mai vorbim despre disconfortul creat. Copilul nu va putea respira bine, nu va dormi bine. Evoluţia răcelii trebuie să fie atent monitorizată, iar dacă simptomele se înrăutăţesc, e cazul să consultaţi medicul. Până atunci, încă din prima zi de răceală, trebuie să ţii cont de câteva recomandări.

  • Pompiţa nazală nu trebuie să-ţi lipsească. Este cea mai eficientă metodă pentru a curăţa nasul micuţului. Se începe prin a pulveriza puţină soluţie naturală, pe bază de apă oceanică, pentru a înmuia şi a desprinde mucusul înainte de a-l extrage.

Se apasă pentru a se elimina aerul din pompiţă, creându-se un gol înăuntrul ei. Apoi, delicat, se introduce vârful de cauciuc într-o nară. Se lasă uşor pentru a absorbi mucusul, apoi se scoate din năsuc si se apasă tare într-o batistă pentru a se curăţa. Se procedează la fel şi cu cealaltă nară apoi se curăţă pompiţa şi se păstrează într-un loc igienic.  Metoda este una sigură, delicată şi igienică.

  • O altă metodă des folosită, alături de pompiţa nazală, este “batista bebeluşului”. Vorbim despre un dispozitiv cu furtunaş, care se introduce în nasul copilului, iar la celălalt capăt al furtunului va acţiona mama, care inspiră cu gura secreţiile. Sună scârbos şi neigienic, însă nimic nu ajunge până la gura mamei, existând un recipient în care mucusul este colectat.

  • Ca şi în cazul pompiţei nazale, aspiratorul nazal trebuie sterilizat cât mai bine înainte şi după utilizare. Costă 30-40 de lei.
  • Nu în ultimul rând, este indicat ca în camera bebeluşului să existe, în special în perioada în care acesta este răcit, un umidificator. Se găseşte sub diverse forme, cu aer cald sau rece, ultrasunete sau evaporare.  Caloriferul usucă aerul din cameră şi, implicit, gâtul copilului. În schimb, aerul umed ajută la fluidizarea secreţiilor nazale si astfel vei putea curăţa mai uşor năsucul bebeluşului. Cele mai potrivite umidificatoare sunt cele cu aer rece sau evaporare care, spre deosebire de umidificatoarele cu ultrasunete, nu împrăştie microbi, minerale şi alte substanţe nedorite în cameră. Dacă nu ai un umidificator, pune pur şi simplu un vas cu apă pe calorifer.

Spray-urile nazale, de ajutor

Pentru bebeluşii care au peste 6 luni se pot folosi şi soluţiile nazale 100% naturale. Acestea se găsesc sub formă de spray pe bază de apă oceanică şi se utilizează pentru ameliorarea congestiei nazale. Irigarea cavităţii nazale cu o soluţie hipertonică, bogată în minerale şi oligoelemente, este o metodă eficientă pentru a reface mucoasa nazală, reducând riscul unor infecţii secundare. Poţi să prepari în casă o soluţie formată dintr-o cană de apă fiartă şi răcită, amestecată cu o jumătate de linguriţă de sare de mare. Pune o picătură sau două în fiecare nară, apoi extrage mucusul cu pompiţa.

Ce găseşti în farmacii

  • QUIXX este unul dintre spray-urile nazale naturale, recomandate atât adulţilor, gravidelor, femeilor care alaptează, cât şi sugarilor cu vârsta de peste 6 luni.

  • Nasic spray nazal, descongestionează mucoasa nazală, având acţiune de până la 12 ore. Preţ 19-20 de lei.

  • Spray Nivea Baby, soluţie salină nazală cu 24 de fiole, preţ 14,5 lei.

  • SeptoAqua pentru copii, soluţie izotonică sterilă, preţ 14,5 lei, în farmaciile Dona.

  • Aspirator nazal, preţuri cuprinse între 7 şi 25 de lei, în funcţie de material şi complexitatea modelului.
Mai multe