Cursuri masaj? La foarte mare cautare sunt masajul somatic si reflexogen
Cum isi formeaza maseurii tehnica pentru a face fata cererii? Urmeaza cursuri de masaj! Maseurii detin se pare secretul pentru un corp si o minte sanatoasa! O spun cifrele si numarul tot mai mare de persoane care apeleaza la masaj in cautarea destresarii fizice si psihice.
In culise? O adevarata industrie: uleiuri speciale, produse din plante naturale, saloane, clinici private, paturi de masaj de toate tipurile, zeci de tehnici diferite, tratamente, scoli si cursuri de masaj. Cea mai importanta resursa a acestei industrii ramane insa tot maseurul si ale sale maini magice...
Tipuri de masaj sunt multe: de relaxare (somatic), terapeutic, sportiv, aromatic, reflexogen, drenaj limfatic, capilar, facial, anticelulitic, etc... Cele mai populare? Masajul somatic si cel reflexogen.
Cum se formeaza practicantii in arta masajului? Pot urma studii in domeniu, cursuri de masaj pentru fiecare tehnica in parte, sau chiar workshopuri de specializare.
Este greu sa faci masaj? Oare nu poate sa iti faca masaj cineva din familie, fara experienta sau cursuri de masaj absolvite, dar cu maini dibace?
Acest lucru nu este recomandat! Prin masaj, fie el si cel clasic (somatic), sunt atinse foarte multe straturi si subtraturi ale pielii si ale muschilor. De asemenea, in timpul masajului se poate exercita o actiune intensa asupra masei osoase dar si asupra articulatiilor. Circulatia sangvina si limfatica este pusa in miscare, existand si alte efecte directe importante asupra organismului. Asadar, un „maseur” fara experienta poate sa provoace mai mult rau organismului decat bine, avand in vedere faptul ca sunt categorii de persoane care nu au voie sa faca masaj din cauza anumitor afectiuni pe care le au.
Este interzisa aplicarea masajului persoanelor care sufera de:
- orice fel de boli de piele (pielea trebuie sa fie perfec t sanatoasa).
- au stari de febra, de agitatie, oboseala.
- probleme de inima, hipertensiune, etc. (in general toate bolile sau leziunile cu caracter hemoragic).
- boli ale oaselor sau ale articulatiilor.
- si alte afectiuni care prin stimulare pot provoca agravarea starii de sanatate...
Niciodata, nu se maseaza zonele care prezinta suferinta acuta, dureroasa, inflamatorie, etc. Exista si unele situatii care conduc la restrictii in aplicarea masajului, precum sensibilitatea specifica. Toate aceste particularitati (atat teoretice cat si practice) sunt lucruri care se deprind doar in urma absolvirii unor cursuri de masaj sau a altor studii in domeniu.
Asadar, maseurul trebuie sa fie profesionist si sa stapaneasca foarte bine tehnica. El trebuie sa poata identifica situatiile in care nu este recomandat masajul. Bineinteles ca masajul terapeutic sau cel sportiv devin in acest context si mai restrictive din punct de vedere al necesitatii pregatirii practice si teoretice in domeniu.
Majoritatea urmeaza in primul rand un curs de masaj axat pe tehnicile cele mai cautate...
Masajul clasic de relaxare (somatic) si cel reflexogen sunt cele mai populare tipuri de masaj. Firesc, cei mai multi maseuri aleg sa se specializeze urmand cel putin un curs de masaj fie el somatic sau reflexogen. Masajul somatic, este unul de relaxare, ce foloseste tehnici si miscari usoare. El ajuta la destresarea organismului, imbunatatirea fluxului sangvin, reducerea tensiunii articulatiilor, stimularea limfei, relaxarea muschiilor sau chiar echilibrarea sistemului nervos. Masajul reflexoterapeutic stimuleaza zone reflexogene de la nivelul talpilor si palmelor, fiind o buna metoda de diagnosticare si tratament. Prin masarea acestora se stimuleaza defapt anumite parti ale organismului, redandu-li-se astfel functiunea normala prin “reactivarea” lor. Reflexoterapia este posibila datorita legaturii stranse dintre un punct de pe talpa sau palma si un anumit organ.
Masajul reprezinta sanatate pentru corp si minte... Este demonstrat stiintific!