De Buna Vestire e dezlegare la pește. Uite cum să cumperi cea mai proaspătă carne!

25 martie 2021 13:21   Sănătate
Ultima actualizare:

Buna Vestire se sărbătorește în fiecare an la 25 martie, iar în această zi creștinii ortodocși au dezlegare la pește. Cu siguranță te vei duce și tu la cumpărături, așa că-ți dăm câteva sfaturi practice și utile pentru a cumpăra cea mai proaspătă carne.

Buna Vestire, dezlegare la pește. Cum faci cumpărături în siguranță

Înainte de toate, trebuie să știi din ce magazine să cumperi peștele. Specialiștii îți recomandă să alegi doar unitățile alimentare autorizate, care păstrează produsele în condiții optime din punctul de vedere al temperaturii dar și de igienă. Evită să iei pește de pe stradă, de la persoane necunoscute care vând pe marginea drumurilor sau direct din portbagajul mașinilor. S-ar putea să cumperi carne stricată! Este puțin probabil să găsești pește alterat la hypermarket, dar chiar și așa va trebui să verifici și tu încă o dată produsul. Iată la ce să fii atent!

  • Privește cu atenție peștele pe care vrei să-l cumperi! Dacă are ochii limpezi și curați înseamnă că produsul este proaspăt. În schimb, dacă ochii sunt într-o nuanță cenușie, mată și înfundați în orbite, recomandat e să nu cumperi.
  • Un pește proaspăt are solzii lucioși, fermi, care nu se desprind de pe piele dacă dai cu degetul. Un pește vechi are o textură moale, lipicioasă, solzi moi, care se desprind ușor. 
  • Mirosul este primul lucru care te-ar putea alerta că ceva nu este în regulă cu produsul. Peștele stricat miroase groaznic, dar nu ne referim la carne alterată, ci doar veche. În această situație s-ar putea să te păcălești. Ce trebuie să știi e că un pește proaspăt miroase a pește în adevăratul sens al cuvântului, miroase a apă, a curat, Mirosul nu e dulceag, ciudat sau sălciu. 
  • Branhiile unui pește proaspăt sunt roșii. Dacă observi că au o culoare închisă, cărămiziu sau maro, nu cumpăra!
  • Dacă vrei să cumperi pește file, iar bucata respectivă are și piele, privește-o cu atenție. Trebuie  să fie lucioasă, într-o culoare metalică, la fel ca pielea unui pește întreg, proaspăt. 
  • Dacă bucata respectivă a lăsat zeamă în recipientul în care este ținută, aceasta trebuie să fie limpede și curată. Dacă are o culoare lăptoasă și o consistență mai groasă, nu este în regulă să cumperi. 
  • Verifică și carnea. Apasă cu degetele pe ea căci trebuie să fie elastică. Dacă păstrează urmele degetelor tale, peștele este vechi, aflăm de pe siteul cefacemimi.ro
  • Peștii vii pot fi bolnavi și nu ai vrea să cumperi și să mănânci așa ceva. Motiv pentru care va trebui să-i privești cu atenție în bazin. Alege un pește vioi, nu unul care stă nemișcat pe fundul apei.
Mai multe