De ce ar fi aspirina bună pentru bolnavii de COVID. Specialiștii spun că ar putea reduce riscul de deces, însă mai trebuie făcute studii
Un studiu recent relevă faptul că pacienții spitalizați cu COVID-19 care luau zilnic o doză mică de aspirină pentru a se proteja împotriva bolilor cardiovasculare au prezentat un risc semnificativ mai mic de complicații și deces, spre deosebire de cei care nu luau acest medicament.
Concluziile studiului în Anesthesia and Analgesia și citat de DC Medical sunt foarte încurajatoare datorită faptului că utilizarea aspirinei a fost asociată cu o scădere cu 47% a riscului de a muri în spital din cauza COVID-19.
Cei care iau aspirină au șanse mai mari de supraviețuire
Cercetările arată că persoanele care iau aspirină sunt mai puțin susceptibile de a fi internate la ATI sau să necesite conectare la un ventilator mecanic iar șansele de supraviețuire au fost mult mai mari decât în cazul celor care nu iau aspirină.
Utilizarea aspirinei a fost asociată cu o reducere de 44% a riscului de a fi pus la un ventilator mecanic, o scădere cu 43% a riscului de admitere în ATI și - cel mai important - o scădere cu 47% a riscului de a muri în spital comparativ cu cei care nu luau aspirină. Pacienții din grupul cu aspirină nu au înregistrat o creștere semnificativă a evenimentelor adverse, cum ar fi sângerări majore în timpul internării.
"Aceasta este o constatare extrem de importantă care trebuie confirmată printr-un studiu clinic randomizat", a declarat liderul studiului, profesor asistent Jonathan Chow. In cazul in care constatarea noastră este confirmată, aceasta ar face aspirina primul medicament disponibil pe scară largă, fără prescripție medicală datorită căruia putem reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19”
„Credem că efectele de diluare a sângelui datorat aspirinei oferă beneficii pentru pacienții cu COVID-19 prin prevenirea formării de microtromboze ”, a declarat co-autorul studiului, profesor asociat Michael Mazzeffi.
Aspirina este folosită ca calmant al durerii de mai bine de 100 de ani. Din anii 1970, a fost folosit și pentru prevenirea și gestionarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral .
Citește și: