De ce boli te fereşte dovlecelul
29 iunie 2020 18:55
Sănătate
Ultima actualizare:
Delicios şi cu puţine calorii, dovlecelul promovează scăderea în greutate şi menţinerea sănătăţii, în general. Vitamina A, vitamina B9, fosfor, potasiu şi magneziu sunt doar unele dintre substanţele active conţinute de dovlecei, indiferent de culoare şi mărime. Iată beneficiile acestei legume!
- Digestia. Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Nutriţioniştii recomandă sucul de dovlecei în tratarea constipaţiei şi a diareei.
- Scăderea în greutate. Dovlecelul este extrem de eficient în acest sens, deoarece nu conţine multe calorii. Prin urmare, chiar dacă vei consuma porţii generoase, nu te vei îngrăşa. Deoarece dispune de antioxidanţi, vitamina A şi C şi o mulţime de fibre alimentare, poţi slăbi fără a renunţa la nutrimentele esenţiale. Marele avantaj al preparării sale este că poate fi consumat crud, fiert, copt sau chiar sub formă de suc. Datorită conţinutului de 95% apă din pulpă, coaja sa reprezintă o sursă mai concentrată de nutrimente (fără coajă are mai puţină vitamina C şi potasiu, dar şi mai puţine fibre şi vitamina K).
- Ochi. Conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase.
- Tensiunea şi bolile de inimă. Reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului şi folatilor). Este benefic în scăderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).
- Gastrită şi ulcer. Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea lor variază în funcţie de vârsta dovlecelului. Cei tineri conţin pectină, cei maturi celuloză. În plus, dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.
- Cancer. Datorită fibrelor, previne cancerul de colon. Îmbunătăţeşte metabolismul, previne cancerul pulmonar şi reduce simptomele în boli precum hiperplazia benignă de prostată.
- Memoria. Dovlecelul conţine antioxidanţi şi ajută la reconstrucţia celulelor nervoase (vit B1, B6). În plus, conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase, scrie sanatate.bzi.ro.