De ce «chiorăie» stomacul şi cum îl opreşti
Aşa cum se întâmplă mereu în viaţă, anumite situaţii nedorite apar exact în cele mai nepotrivite momente. Cum este chiorăitul maţelor tale atunci când e liniştea mai adâncă într-o sală de şedinţe sau în timpul unor cursuri. Nu e neapărat o problemă medicală, care să te îngrijoreze, ci mai degrabă una neplăcută, pe care să ştii s-o eviţi.
În termeni medicali, zgomotele abdominale poartă numele de bolborisme şi reprezintă un aspect normal al procesului de digestie. Ce se întâmplă acolo? Alimentele ingerate sunt împinse din stomac spre intestine prin anumite contracţii musculare. În timpul acestui proces se formează gaze care, combinate cu lichidele, produc aceste zgomote asemănătoare sunetelor auzite în ţevile de apă. Când stomacul e plin, sunetul este oarecum amortizat de alimente, însă când e gol, se aude mai sonor, ca un ecou în abdomen. De aici şi convingerea că, dacă îţi chiorăie maţele, înseamnă că ţi-e foame. Alte cauze ale bolborismelor sunt alergiile alimentare, diareea, colita ulcerativă, bila leneşă.
Soluţia este să mănânci regulat, mese mici şi dese, să eviţi alimentele care produc gaze, să ai grijă să nu înghiţi aer. Pentru aceasta, nu mânca repede, mestecă suficient fiecare îmbucătură, nu bea apă în timpul mesei, nu vorbi şi nu te agita. Băuturile carbogazoase, guma de mestecat, fumatul favorizează şi ele înghiţirea aerului.
Stabileşte-ţi ore fixe de masă. În felul acesta, stomacul şi organismul se vor obişnui cu programul.
Poartă la tine câte o banană, un pachet de biscuiţi din cereale integrale sau nuci, alune, migdale. Când ţi se face foame, ronţăie ceva.
Există şi ceaiuri de ajutor în acest sens, care pot fi băute după masă. Cel de mentă, de ghimbir, de busuioc şi de muşeţel ajută procesul de digestie, favorizează eliminarea gazelor şi au efect calmant.