De ce e important să mănânci alimente care conțin fibre

12 aprilie 2017 14:00   Sănătate
Ultima actualizare:

Poate ai tot auzit cât de bune sunt alimentele care au în compoziție fibre, dar nu știi care sunt acelea și de ce trebuie să ai o dietă bogată în fibre.

Corpul își ia aportul de fibre din alimente precum cereale integrale, semințe oleaginoase, fructe și legume. Consumul regulat reduce șansele de apariție a constipației, diabetului zaharat și bolilor cardiovasculare.

Solubile sau insolubile

Fibrele solubile se dizolvă în apă și nu se digeră, ci se modifică odată ajunse în tractul digestiv unde sunt fermentate cu ajutorul bacteriilor. Deoarece absorb apa, devin gelatinoase. Tot ele te ajută să ai un tranzit intestinal bun. Spre deosebire de acestea, fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, iar când ajung în stomac nu-și schimbă forma. Pot fi și fermentate de către bacterii în colon. Nici acestea nu pot fi digerate de către stomac.

Ambele categorii de fibre au un rol deosebit de important pentru sănătate, scad nivelul colesterolului, combat constipația și previn o serie de afecțiuni.

Cantitatea zilnică recomandată

Potrivit specialiștilor, până în 49 de ani, femeile ar trebui să consume 25 de grame de fibre pe zi iar bărbații 38 de grame zilnic. După 50 de ani, doamnele și domnii trebuie să reducă din consumul de fibre, astfel că ele vor avea nevoie doar de  21 grame de fibre pe zi, iar ei de 30 de grame de fibre. Ovăzul, tărâțele de ovăz și psylium, semințele de in sunt bogate atât in fibre solubile cât și insolubile.

Află pe clicksanatate.ro care sunt cele mai bune surse de fibre!

4 motive să recurgi mai rar la bronzatul la solar

Cum să-mi protejez copilul de riscurile utilizării internetului?

Mai multe