De ce este bine să mâncăm gulii

6 aprilie 2017 20:10   Sănătate
Ultima actualizare:

Sursă bună de vitamina C, gulia ajută în special la întărirea oaselor, cartilajelor, dinţilor şi gingiilor. Iată cele mai importante beneficii pe care această legumă le adduce organismului nostru.

  • Gulia conţine o cantitate semnificativă de vitamine, în special din complexul B, precum niacina, vitamina B6 (piridoxină), tiamină (B1), acid pantotenic (vitamina B5). Aceste vitamine sunt esenţiale pentru o bună funcţionare a sistemului nervos şi circulator.
  • Potasiul conţinut de gulie e într-o cantitate semnificativă şi, alături de enzime, ajută la o bună funcţionare a sistemului nervos, a muşchilor şi a creierului. Enzimele sunt cele care conferă energie, în timp ce potasiul este bun şi pentru inimă, reducând riscul apariţiei bolilor cardiace.
  • Gulia este îndeosebi apreciată şi pentru vitamina C, ea conţinând chiar mai multă vitamina C decât portocala. Vitamina C este un puternic antioxidant, ce ajută la menţinerea tinereţii pielii, dar şi la menţinerea sănătăţii gingiilor şi a dinţilor. Totodată, vitamina C contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutând corpul să lupte împotriva infecţiilor şi a bolilor.
  • Gulia conţine o cantitate bogată de antioxidanţi şi substanţe fotochimice ce au un efect anticancer, dar şi antiinflamator. Nivelul înalt al antioxidanţilor prezenţi în gulie ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, răspunzători adesea de apariţia cancerului. Izotiocianatii, sulforafanul, indol 3-carbinolul contribuie la protejarea împotriva cancerului de colon, cancerului de sân, cancerului de prostată şi a cancerului de plămâni, conform www.garbo.ro.
Mai multe