De ce este necesar examenul coproparazitologic

25 mai 2018 17:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Prezența paraziților intestinali poate fi pusă în evidență cu ajutorul unui test simplu, examenul coproparazitologic. Analiza neinvazivă implică examinarea materiilor fecale, colectate într-un borcan steril.

Testul este efectuat pentru diagnosticarea parazitozelor intestinale, dar și pentru a monitoriza eficiența tratamentului antiparazitar (la 1-2 săptămâni după finalizarea tratamentului, în cazul infestării cu viermi paraziți și la 3-4 săptămâni, în cazul infestării cu protozoare, ca Giardia sau Trichomonas). Această examinare poate fi asociată cu coprocultura, o analiză detectează prezența bacteriilor patogene în scaun.

De ce se prescrie

Examinarea constă în căutarea directă a parazitului prin analiza microscopică a materiilor fecale (după tratamente specifice efectuate pe specimen). Analiza aste prescrisă în cazul simptomelor care pot provoca parazitoză intestinală (diaree persistentă, dureri abdominale, prurit anal, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, greață, diferite tulburări digestive, febră), în cazul unei excursii recente într-o țară în care condițiile de igienă sunt precare.

Cum se efectuează

Probele se colectează într-un vas steril, de obicei acasă, și aduse imediat la laborator. De regulă, este suficient să se colecteze doar o probă de scaun (20 până la 40 g, cu ajutorul unei spatule). În alte cazuri, poate fi necesară repetarea examinării. În general, se recomandă efectuarea a 3 teste de scaun, luate la câteva zile, pentru a facilita diagnosticul.

Află pe Clicksanatate.ro ce arată un rezultat pozitiv!

Ce fructe te ajută să slăbești mai ușorIndigestie în sarcină? Așa o combați! 

Mai multe