De ce este necesar vaccinul ROR

9 ianuarie 2017 12:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Numărul părinților care decid să lase copiii nevaccinați este în continuă creștere, din cauza campaniilor antivaccinare. Acest lucru îi expune pe cei mici la boli fatale sau care pot avea consecințe pe termen lung.

Unul dintre vaccinurile de care se tem mulți părinți este cel contra rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), din cauza posibilelor reacții adverse. Rujeola duce la deces, așa cum s-a întâmplat și în recenta epidemie din țara noastră.

Ce conține și cum acționează

Vaccinul ROR conţine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (implicat în apariția oreionului) și rubeolic. Când în organism pătrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabrică anticorpi, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei. „Îi introduci o parte neagresivă din microb și el, organismul, se crede atacat“, spune Otilia Țigănaș, medic primar medicină de familie. Cantitatea de virusuri din compoziţia vaccinului nu cauzează boala în sine, așa cum se crede, ci pregătește apărarea naturală a organismului.

Când și unde se face

Vaccinul ROR se face la medicul de familie al copilului, primul la vârsta de 12 luni, iar rapelul la 5 ani, pentru copiii care împlinesc această vârstă după 2016, iar pentru ceilalți se va face la 7 ani. În cazuri extreme, în zone cu epidemii, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. Adolescenților și persoanelor adulte care nu au fost vaccinați împotriva celor 3 boli, li se recomandă, de asemenea, vaccinarea preventivă, mai ales că, odată cu înaintarea în vârstă,  manifestarea simptomelor este mult mai agresivă.

Află pe clicksanatate.ro care sunt reacțiile adverse ale vaccinului!

Cele mai bune remedii pentru îmbunătățirea circulației periferice

Află la timp ce este fibroza pulmonară idiopatică!

Mai multe