De ce este usturoiul cel mai bun leac împotriva căderii părului

18 octombrie 2014 20:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Ai observat că îţi cade mai mult păr în această perioadă? E normal, spune medicul dermatolog Viviana Iordache. Sunt mai multe cauze, care variază de la femei la bărbaţi. Din fericire, sunt trecătoare şi se pot ameliora cu tratamente naturiste. Usturoiul este un remediu mai puternic decât orice soluţie din farmacie.

Toamna, în cazul femeilor, se întâmplă două lucruri care le afectează podoaba capilară: în lipsa soarelui, funcţia tiroidiană scade, ducând la uşoare modificări hormonale. Apoi, în sezonul rece se schimbă dieta, organismul primeşte mai puţin fier şi vitamine, fapt care slăbeşte rădăcina părului. La bărbaţi, cauza căderii părului e legată de testosteron, produs mai mult acum din cauza stresului, a asteniei. Părul mai cade din cauza purtării căciulilor, care sufocă rădăcina firelor.

Ai grijă la dietă!

Odată cu toamna, dieta noastră devine mai săracă în verdeţuri şi salate uşoare şi mai concentrată în grăsimi, dulciuri. Aceasta e principala cauză a căderii părului. „Firul e o structură formată din fier, calciu, magneziu şi proteine. Asta ar trebui să conţină şi dieta noastră. Trebuie să avem grijă să mâncăm carne roşie, ouă, spanac şi legume verzi. Pentru că da, poate consumi legume şi fructe în acest sezon, însă nu mai sunt acele verdeţuri de primăvară, care conţin mult fier. Strugurii, spre exemplu, nu ajută părul”, spune dr. Viviana Iordache. 

Contează cu ce te speli pe cap?

În general, rata de eficienţă a şampoanelor şi măştilor folosite e destul de limitată pentru că acestea nu stau suficient în contact cu folicului, astfel încât să-l întărească. „Singurele eficiente sunt cele care rămân mult timp pe pielea capului, cum ar fi spray-urile şi loţiunile. Acestea sunt, în general, vasodilatatoare locale care deschid canalele de irigaţii, forţând hrănirea foliculului. Monoxidilul este o astfel de substanţă”, adaugă specialistul.

Apelează la remedii ieftine, din cămară!

Mult mai ieftine şi mai la-ndemână sunt „leacurile bunicii”. Usturoiul e celebru pentru puterea lui de a regenera părul. Se ia pur şi simplu un căţel de usturoi, se taie pe jumătate şi se freacă scalpul cu el. „Are efect mai puternic decât orice soluţie din farmacie. După aceea, îţi acoperi capul cu o cască de plastic sau cu o pungă şi stai 30 de minute. Apoi speli părul de mai multe ori, ca să se ducă mirosul”, explică dr. Viviana Iordache. Alte soluţii eficiente sunt tincturile de ardei iute şi piper, pe care le găseşti la farmaciile naturiste. Sau chiar gazul. „Se fac cărări şi se aplică doar pe scalp, cu un tampon. Te pişcă, vor produce o eczemă, însă nu te speria pentru că efectul este unul benefic, de a produce vasodilataţie”.

Ştiai că: 

În mod normal, pierzi circa 100 de fire de păr pe zi. 

Diferenţa dintre şampoanele pentru femei şi cele pentru bărbaţi e dată în primul rând de miros, apoi de concentraţie. Produsele pentru bărbaţi sunt mai concentrate şi cu o putere de penetrare mai mare. Dar nu e nici o problemă dacă vă împrumutaţi reciproc produsele de îngrijire.

Mai multe