De ce îţi sângerează gingiile?

26 ianuarie 2020 17:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Aproape toată lumea se confruntă cu gingiile care sângerează cel puţin o dată la ceva vreme, în timp ce se spală pe dinţi. Să nu crezi că este de la periajul excesiv! Sângerarea gingiilor este un simptom pe care trebuie să-l monitorizezi îndeaproape, deoarece poate fi un semn precoce al bolilor gingivale.

Gingivita e o boală frecventă a gingiilor. Deşi nu e gravă, poate evolua spre parodontită. Această afecţiune irită şi inflamează gingiile, făcându-le roşii şi umflate. Gingivita se dezvoltă, de obicei, din cauza igienei orale deficitare. Medicii stomatologi recomandă periajul dinţilor de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, şi utilizarea aţei dentare. De asemenea, trebuie să mergi la stomatolog pentru controale de rutină în mod regulat.

Parodontita este o infecţie gravă a gingiilor care distruge progresiv osul care sprijină dinţii. Prin urmare, parodontita determină căderea dinţilor. Parodontita este, de asemenea, legată de o igienă orală precară. Cu toate acestea, specialiştii au identificat şi alţi factori de risc. Numeroase studii asociază consumul de tutun cu o incidenţă mai ridicată a parodontitei, scrie dozadesanatate.ro.

Alte cauze

E important să ştii că sângerarea gingiilor poate fi cauzată şi de alţi factori. Perierea excesivă şi energică a dinţilor, folosirea unei periuţe noi, utilizarea aţei dentare şi anumite medicamente pot provoca, de asemenea, sângerarea gingiilor.

Cum să previi?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul stomatolog pentru a-ţi verifica dinţii. Indiferent de cauza sângerării gingiilor, există câteva măsuri simple pe care le poţi lua pentru a evita sau a reduce frecvenţa apariţiei acestei probleme. Acordă o atenţie deosebită dietei. Consumă multe fructe şi legume, deoarece acestea îţi vor oferi toate vitaminele de care gingiile şi dinţii au nevoie pentru a fi sănătoşi. De asemenea, evită alimentele bogate în zahăr, deoarece acestea determină dezvoltarea cariilor şi îţi pot deteriora dinţii. Pune în aplicare zilnic aceste sfaturi, chiar dacă nu suferi de nici o boală gingivală:

Periază-ţi dinţii în fiecare zi, de două sau chiar trei ori. Fă-o cu atenţie, timp de cel puţin două minute. Încearcă să te concentrezi pe zonele greu accesibile periuţei de dinţi.

Periuţa de dinţi trebuie să aibă peri moi, rotunjiţi. Ai grijă când îţi periezi gingiile.

Foloseşte aţa dentară în fiecare zi, pentru că va ajuta la prevenirea formării plăcii bacteriene între dinţi. Foloseşte şi apă de gură.

Mergi la medicul stomatolog în mod regulat, la fiecare şase luni.

Renunţă la fumat şi evită alcoolul.

Mai multe