De ce ne îngrășăm? Dr. Oana Dumitrache explică ce pățim și ce avem de făcut

23 ianuarie 2017 14:01   Sănătate
Ultima actualizare:

Supranumită „medicul nutriționist al vedetelor”, dr. Oana Dumitrache promovează un nou stil de viață întitulat „Dieta-Minune”, care presupune să mănânci zilnic la aceleași ore fixe. Medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Oana Dumitrache explică de ce în România mai bine de 50% din oameni au probleme din cauza excesului de greutate și oferă soluții.

  • De ce intră pacienții în cabinetul unui medic nutriționist?

Oana Dumitrache: În primul rând pentru a scăpa de surplusul de greutate, ca să-și recâștige încrederea de sine și imaginea. E clar că prima oară se gândesc la aspectul estetic, fără a-și da seama de implicațiile medicale ce apar o dată cu creștera în greutate. Ei ar trebui să știe aceste probleme, să se îngrijoreze și să încerce să le corecteze la timp. Să nu uităm că sănătatea e cel mai important lucru, nu aspectul estetic. E adevărat că aspectul estetic e o componentă incipientă și mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Majoritatea persoanelor care se adresează unui medic nutriționist sunt femeile, în proporție de peste 85%.

  • De ce îngrașă oamenii după părerea ta?

Simplu. Din cauza supraalimentării, care, de cele mai multe ori, se face pe fond de stres emoțional cauzat de diferiți factori - sociale, familiali sau chiar genetici.

  • Cum stau românii din punctul de vedere al problemelor de greutate?

Obezitatea în România e mai frecventă la bărbații care avansează în vârstă și potrivit studiului ORO („Ibezitatea în România”), obezitatea e de 18,8% în Moldova, de 32% în Oltenia și Muntenia, de 28% în Banat și Crișana. La nivel național, 21,3% din persoane suferă de obezitate, iar peste 50% sunt supraponerali.

  • E periculos să fii supraponderal sau obez?

Categoric! Oamenii trebuie să înțeleagă că să fii supraponderal sau obez nu este o problemă estetică. O dată cu creșterea în greutate crește și probabilitatea apariției unor afecți grave. Supraponderea și obezitatea se asociază cu risc crescut de boli cronice: pe primul loc e diabetul zaharat de tip 2, care e 95% asociat că obezitatea, hipertensiunea arterială (60-70%), boala coronariană, infarctul miocardic acut sau cronic și accidentele vasculare cerebrale (30-35%) și unele forme de cancer. În plus, obezitatea scade calitatea vieții și a speranței de viață cu o medie de 8 ani.

Cei mai mulți dintre cei cu probleme de greutate au nevoie să slăbească peste 20 de kilograme

  • Cam care este media excesului de greutate cu care se confruntă pacienții?

Peste 80% au în plus peste 20 de kilograme în plus față de greutatea ideală.

  • Dar greutatea ideală care este?

Este aceea la care corpul se simte foarte bine și există calitatea vieții. Există și o formulă de calcul, dar e orientativă. S-au făcut mai multe formule de calcul, dar cea acceptată internațional este Indicele Masei Corporale care se calculează astfel: greutatea împărțită la înălțimea la pătrat. De exepmplu, pentru cineva care are 60 de kilograme la 1,69 m înălțime, calculul este acesta: 60: (1,69x1,69), adică 60:2,85, rezultă 21. Această formulă este abilitată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Rezultatul obținut îți indică cum ești: sub 18 = subponderal, între 18 și 24,9 = normoponderal, între 25 și 29,9 = supraponderal, între 30 și 34,9 = obezitate de grad 1, între 35 și 39,9 = obezitate de grad 2 și peste 40 = obezitate morbidă.

  • Cei cu probleme de sănătate fie apelează la diete găsite pe Internet sau în cărți, fie merg la un nutriționist. Ce părere ai despre nutriționiștii care nu sunt medici?

E simplă părerea, dar în același timp și complicată. În principal, nutriția, internațional, are diferite grade de școlarizare. Cel mai frecvent întâlniți sunt asistenții de nutriție, care fac diferite colegii de nutriție sau cursuri pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Însă doar medicul nutriționist e cel care trece prin facultatea de medicină, după care face un rezidențiat specific acestei specialități. Pentru că, să nu uităm, dietele nu se dau pentru a se slăbi sau a se îngrășa, ci și în funcție de bolile asociate. Există alimente indicate și unele contraindicate în funcție de boală, pentru că modifică diferiți factori biochimici din organismul nostru, practic le altereaza funcția (excesul de proteine poate duce la gută de exemplu).

  • Ce părere ai despre Dieta-Minune?

Mi se extraordinară. Respectarea acestui ritm de alimentație educă organismul să mănânce puțin și des. Odată conștientizată și implementată la nivel național ar scădea foarte mult problemele medicale la nivelul populației care duc, din păcate, la costuri enorme în a le contracara și stopa. Mai bine previi decât să combați. Plătim pentru sănătate, în loc să ne plimbăm și să dansăm.

Ce presupune Dieta-Minune

O poți întâlni pe Oana Dumitrache în cadrul conferinței Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kg

Pentru o oferi toate secretele acestui stil de viață, dr. Oana Dumitrache și autoarea cărții „Dieta-Minune”, Anca Bejan, participă la 28 ianuarie la conferința intitulată „Drumul de la 120 la 60 kg” ce va avea loc de la ora 11.00 la Restaurant Elisabeta din Capitală. Biletele costă 65 de lei și se găsesc la casa de bilete din Blv. Regina Elisabeta nr. 45 și online, pe bilet.ro.

Mai multe