De ce plânge bebe?
Plânsul este modalitatea prin care bebeluşul ne transmite nevoile, emoţiile, suferinţele sale. Poate îi e foame, poate îl doare burtica, îi e somn sau ceva îl deranjează. Întotdeauna există o cauză şi, pentru a-l calma, trebuie să o identifici.
Un bebeluş nu plânge fără motiv. Dar, din păcate, nu ştie să-ţi spună ce-l supără. Trebuie să reuşeşti să-ţi dai seama sau să încerci, prin eliminare, mai multe variante de calmare. Iată care sunt principalele cauze.
Îi e foame
Acesta este primul lucru la care te gândeşti atunci când auzi un bebeluş plângând. Ideal ar fi să îl hrăneşti înainte să înceapă să plângă, dar pentru asta trebuie să recunoşti semnele: se agită, plescăie buzele, îşi duce mânuţele la gură şi se întoarce după sânul tău atunci când îl iei în braţe. Lasă bebeluşul să sugă la sân până îl goleşte complet, pentru că la început laptele e mai diluat.
S-a iritat de la scutec
Scutecul umed este o altă cauză a “supărării”. Schimbă-l imediat ce s-a murdărit şi foloseşte produse hipoalergenice care previn apariţia iritaţiilor.
Frigul sau căldura excesivă
Chiar dacă e mic, nu trebuie ţinut dezbrăcat, nici înfofolit. Dacă ceafa şi burtica sunt fierbinţi sau transpirate, vei şti că trebuie să îi dai haine mai subţiri. Organismul celui mic nu are încă mecanismul de termoreglare fixat, aşa că trebuie să îi verifici constant temperatura.
Colicile sunt o altă cauză a plânsului
Copilul devine agitat, începe să ţipe, îşi încordează membrele şi abdomenul şi se înroşeşte la faţă. De obicei, aceste episoade se produc în acelaşi moment al zilei, după-amiaza sau seara. Colicile se instalează în primele săptămâni de viaţă şi dispar, de obicei, după vârsta de 3 luni. Încearcă să-l calmezi legănându-l uşor, masează-l pe burtică, fă-i o baie caldă şi înveleşte-l într-o pătură moale.
Agitaţia din jur
O ieşire la mall, zgomotul din jur, agitaţia şi râsetele musafirilor îl pot obosi pe copil. Iar el protestează cum ştie mai bine – plânge. Dacă observi că puiul tău îşi pierde interesul pentru jucării şi nu mai răspunde la încercările adulţilor de a-i câştiga atenţia, începe să caşte şi să plângă, atunci este momentul să-l duci în camera lui, să îl aşezi în pătuţ şi să îl legeni până adoarme.
Plictiseala
Da, bebe poate să plângă şi de plictiseală, mai ales dacă l-ai obişnuit din prima zi aproape de tine, mereu în braţe. Când este lăsat singur, se simte abandonat, speriat. Simplul fapt că vorbeşti cu el şi te ştie în zonă îl poate calma. Bebeluşii de câteva luni se liniştesc dacă văd faţa părinţilor sau dacă le aud vocea, în timp ce nou-născuţii au nevoie de contact fizic pentru a se simţi în siguranţă.