De ce provoacă fasolea gaze intestinale şi cum putem reduce flatulenţa?

27 mai 2021 10:50   Sănătate
Ultima actualizare:

Fasolea boabe este unul dintre cele mai sănătoase şi nutritive alimente, e delicioasă şi poate fi preparată în fel şi chip. Însă vine cu un efect secundar care îi „descurajează“ pe mulţi când vine vorba de consumul ei: gazele. Ce se întâmplă în organismul nostru când o mâncăm şi de ce provoacă flatulenţă?

Gazele fac parte din procesul digestiei şi nu ar trebui să fie nicio ruşine în asta. Cu siguranţă, cel puţin de câteva ori în viaţă suntem extrem de jenaţi când ni se întâmplă în public, însă e absolut normal ca o persoană sănătoasă ai aibă gaze de până la 14 ori pe zi, inclusiv în timpul somnului. Totuşi, consumul unor alimente, în special cel de leguminoase (fasole boabe, năut, linte) potenţează acest proces fiziologic natural.

Fasolea conţine un tip de zaharuri, numit oligozaharide, că organismul uman nu se poate descompune pe deplin. Oligozaharidele sunt molecule mari şi nu sunt absorbite în acelaşi mod ca alte zaharuri, prin procesul digestiv normal care are loc în intestinul subţire. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul uman nu produce, de fapt, enzima care descompune oligozaharidele.

Află aici ce se întâmplă în corp când mâncăm fasole, ce soiuri produc cele mai multe gaze intestinale şi cum să le reduci!

Mai multe