De ce să nu renunţi la ciocolată
27 decembrie 2016 20:34
Sănătate
Ultima actualizare:
De nelipsit din dulciurile şi torturile festive, ciocolata se află, pentru cei care ţin dietă, pe lista alimentelor de evitat. Greşit! Ciocolata te menţine sănătos, cu o singură condiţie: să alegi una veritabilă. Află din “Click! pentru femei” mai multe motive pentru care să mănânci ciocolată amăruie!
Câteva pătrăţele de ciocolată amăruie pe zi nu-ţi afectează silueta: din contră, îţi dau o stare de bine şi scad colesterolul rău. Recunoşti uşor ciocolata de calitate după textura fină şi culoarea închisă. Nu se rupe cu sunet înăbuşit, se topeşte uşor, nu se lipeşte de dinţi şi nu se fărâmiţează.
- Din ce e făcută o ciocolată bună. Pe lista ingredientelor din care e făcută ar trebui să apară unt de cacao, masă uscată de cacao, zahăr pudră. Un astfel de desert îţi aduce un plus de minerale (magneziu, fier, potasiu), acizi graşi, fibre solubile (la 100 g de ciocolată sunt 11 g de fibre), antioxidanţi, flavonoide şi polifenoli. Ultimele trei întârzie efectele îmbătrânirii, îţi întăresc sistemul imunitar şi te protejează de boli de inimă.
- Un antidepresiv natural. Pe unii, Sărbătorile îi întristează, mai ales dacă sunt nevoiţi să le petreacă în singurătate. În cazul în care şi tu ai o dispoziţie proastă, eşti stresată sau, mai grav, te lupţi cu stări depresive, ciocolata te face să te simţi mai bine şi să-ţi găseşti echilibrul emoţional. Câteva pătrăţele de ciocolată sunt de ajuns pentru a obţine un plus de magneziu şi pentru a stimula producerea de serotonină, un neurotransmiţător cu efect antidrepresiv şi antistres. Potasiul din compoziţia ciocolatei te energizează, îţi îmbunătăţeşte memoria, te ajută să te concentrezi mai bine.
- Reduce nivelul de colesterol.Veste bună pentru tine, dacă adori ciocolata neagră: nu duce la o creştere periculoasă a nivelului de colesterol rău, dimpotrivă! Studiile au demonstrat că un consum moderat de ciocolată amăruie reduce colesterolul rău şi creşte aportul de colesterol bun. Acidul stearic pe care-l conţine previne formarea depunerilor de grăsimi (plăci de aterom) pe vasele de sânge, îngustându-le.
- Benefică diabeticilor, în anumite situaţii. La ocazii speciale ţi se permite, dacă suferi de diabet, să mănânci o porţie mică de ciocolată amăruie. Important este să nu uiţi să faci mişcare după ce ai luat masa, ori de câte ori ai puţin timp liber. Dacă observi o scădere a glicemiei, ciocolata va creşte nivelul de glucoză din sânge atât cât este necesar.