De ce să ţii cont pentru a profita de beneficiile uleiului de măsline
Te vei bucura de proprietăţile benefice pentru organism dacă optezi pentru un ulei de măsline cât mai puţin rafinat. Află mai multe despre acest subiect din numărul de iunie al revistei Click!Sănătate!
Ideal este să alegi uleiul extravirgin, care este considerat un aliment-medicament datorită bogăţiei de acizi graşi esenţiali pe care îi conţine. Vechii greci îl considerau cheia longevităţii şi a sănătăţii mintale. În Biblie, uleiul de măsline este des amintit, iar asta demonstrează că este cea mai veche grăsime vegetală descoperită de oameni. În prezent, uleiul de măsline este des utilizat în salate şi recomandat în diete sănătoase, cum este dieta mediteraneană. Enumerăm, în continuare, tipurile de ulei de măsline consumate în întreaga lume, precum şi modurile prin care sunt obţinute.
- Uleiul extravirgin. Uleiul acesta e un produs obţinut după prima presare a măslinelor. Acest tip de ulei este considerat cel mai sănătos şi are calităţi superioare faţă de celelalte sortimente. Aroma uleiului extravirgin este unică, foarte aromată şi are o aciditate echilibrată.
- Uleiul virgin. Următorul tip de ulei de măsline, care deţine proprietăţi bune pentru sănătate şi are un gust plăcut e uleiul de măsline virgin. Acesta e procesat, însă nu are aditivi alimentari chimici şi nici nu conţine ulei rafinat. Aciditatea lui e mai mică de 2% şi are un gust mai puţin pronunţat de măsline.
- Uleiul pur. Contrar denumirii, acest ulei nu e ferit de inventivitatea producătorilor care îl falsifică pentru a scoate profit. Uleiul acesta se numeşte pur pentru că a fost rafinat şi filtrat chimic, în scopul de a neutraliza gustul pronunţat, cât şi conţinutul acid. Reţine că acest ulei este de calitate inferioară şi, de obicei, este accesibil la preţ. De fapt, costul ar trebui să îţi dea de gândit când vine vorba despre calitate.
- Uleiul presat la rece. În acest caz vorbim despre lichidul care se obţine prin 2 procedee de presare, folosindu-se apă călduţă şi aburi, pentru a fi extras tot uleiul. Mai mult, căldura degajată în timpul celei de-a doua presări absoarbe şi aroma specifică a măslinelor.