Dependent de cafea? Iată cu ce poţi să o înlocuieşti!
Mulţi dintre noi privim cafeaua ca pe un prieten de nădejde, pentru că pune somnul pe fugă şi ne ține treji și în alertă. Putem însă înlocui cafeaua cu alte licori energizante, tonifiante pentru creier.
Este vorba despre ceaiurile din plante, precum cel verde, negru, infuzia din cicoare, iarbă mate, levănţică, genţiană, dar şi cel din ghimbir.
Au niveluri diferite de cafeină, taninuri şi compuşi care le dau proprietăţi tonice, excitante, revitalizante, vasodilatatoare şi diuretice.
Adaugă în ceaiul verde ghimbir
Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanţi şi poate fi un înlocuitor eficient al cafelei. Cei mai importanţi compuşi activi din ceaiul verde sunt: teofilina, cafeina, sărurile minerale, taninurile şi antioxidanţii polifenoli, printre care flavonele şi catehinele.
Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde contribuie la prevenirea tumorilor canceroase, scade nivelul colesterolului din sânge, revitalizează şi îmbunătăţeşte activitatea scoarţei cerebrale.
Pentru a prepara decoctul de ceai verde ai nevoie de o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă. Decoctul trebuie să fiarbă cel puţin 5 minute. Adaugă apoi 2 feliuţe de ghimbir şi ceaiul e gata! Ghimbirul îi dă o aromă plăcută, de picant-acrişor, şi întăreşte efectul tonifiant şi stimulativ al ceaiului verde.
Pont: Consumul îndelungat de ceai verde poate da dependenţă, aşa cum se întâmplă în cazul cafelei.
Genţiană cu levănţică, pentru poftă de viaţă
De la genţiană se foloseşte în scop terapeutic rădăcina, pentru că dă rezultate excelente în perioadele de convalescenţă şi de epuizare fizică şi intelectuală.
Infuzia din rădăcină de genţiană, 1 linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, redau apetitul şi cheful de viaţă.