Dieta care scade tensiunea
Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de hipertensiune, o afecţiune care provoacă boli ale inimii şi rinichilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că anual, peste 7 milioane de decese, la nivel global, sunt cauzate de hipertensiune. Dieta care scade tensiunea a apărut ca urmare a efortului de a găsi soluţii pentru a reduce aceste cifre alarmante.
Dieta care scade tensiunea sau DASH a fost declarată anul acesta, pentru a şasea oară, cel mai bun şi mai sănătos regim alimentar. Între 1992 şi 1997, mai mulţi cercetători din întreaga lume au testat 459 de femei şi bărbaţi cu vârsta medie de 46 de ani şi care aveau tensiunea arterială 16/8 mmHg.
Participanţilor li s-a cerut să urmeze una din 3 diete: prima era o dietă de control, cu conţinut scăzut în fibre şi minerale ca potasiu, calciu şi magneziu, dar conţinea grăsimi şi proteine; a doua dietă, experimentală, era similară primei, dar includea fructe, legume şi câteva dulciuri; a treia dietă era bogată în fructe, legume, lactate degresate, proteine uşoare, cereale integrale şi fibre, şi cu conţinut scăzut de grăsimi, carne roşie şi zahăr. Pentru că a dat rezultate uimitoare, a treia dietă a devenit ceea ce noi cunoaştem azi ca DASH.
Limitează consumul de sare
Pentru a urma dieta DASH nu trebuie să cumperi mâncăruri speciale sau să pregăteşti anumite reţete. Important este să reduci cantitatea de sare din alimentaţie, care nu trebuie să depăşească 2.300 mg pe zi. Urmând această dietă, vei consuma aproximativ 2000 de calorii pe zi, care vor proveni din diferite alimente.
Dieta DASH:
· Este săracă în sare, grăsimi saturate, colesterol;
· Este bogată în fructe, legume şi lactate slabe;
· Include în meniu cereale integrale, peşte, pui şi nuci ori fasole;
· Limitează cantitatea de carne roşie, dulciuri, zaharuri şi sucuri cu zahăr.
Află pe clicksanatate.ro cum să-ţi schimbi obiceiurile alimentare în funcţie de această dietă!