Dieta care te fereşte de cancer

15 septembrie 2019 10:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Cancerul este a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, cu 9,6 milioane decese pe an. Cele mai letale forme sunt cele de plămâni, colon, stomac, ficat şi sân. Chiar dacă nu se poate determina foarte clar cauza declanşării cancerului, medicii au stabilit că o treime dintre decese au la bază stilul de viaţă dezechilibrat.

“Cel mai controversat aliment este zahărul şi chiar s-a vehiculat o teorie cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai uşor zahărul din sânge. De aceea, s-a crezut că dacă o persoană cu cancer consumă zahăr, acesta va hrăni tumoarea. Dar acest lucru nu este corect, în realitate nu se întâmplă aşa. E un concept care a fost descris acum 100 de ani, dar nu înseamnă că zahărul hrăneşte celulele maligne. Acest lucru nu este dovedit ştiinţific. Excesul de zahăr are însă un alt efect nociv: este vorba de îngrăşare, care duce la sedentarism. Iar ştiinţa a dovedit, de această dată, că mişcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer şi, în general, la o sănătate mai bună pe termen lung”, spune prof. dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog în cadrul unui celebru spital turcesc.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime dintre decesele de cancer apar pe fondul excesului ponderal, a consumului redus de legume şi fructe, a sedentarismului, a fumatului şi a excesului de alcool. 

În aceste condiţii, adoptarea obiceiurilor sănătoase dovedite ca fiind eficace în prevenţia cancerelor este recomandarea numărul unu a medicilor oncologi. 

“Nu ne putem baza doar pe renunţarea la zahăr. Cea mai bună dietă este cea mediteraneană: constă în consumul de legume, fructe, peşte, ulei de măsline. Persoanele care locuiesc în bazinul Mediteranei sunt longevive. O vreme, s-a crezut că o carenţă de vitamina D poate avea un impact negativ asupra sănătăţii oaselor şi poate fi legată de un risc mai crescut de cancer de colon, dar studiile nu au dovedit acest lucru”, concluzionează expertul. 

Diagnosticarea precoce este prima condiţie esenţială pentru ca tratamentul cancerului să aibă cele mai mari şanse de reuşită.

Mai multe