Dieta contra depresiei

31 ianuarie 2017 14:47   Sănătate
Ultima actualizare:

Dieta mediteraneeană poate fi de ajutor  persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia.

Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că ajută persoanele care suferă de tulburări mentale. Oamenii de ştiinţă au studiat efectele acestui tip de alimentație asupra unui grup format din pacienți diagnosticați cu tulburări depresive majore.

Ei au mâncat  timp de 12 săptămâni cu precădere proteine, fructe, legume proaspete, verdețurile, ulei de măsline și nuci, iar oamenii de știință au observat că o treime dintre participanți au declarat că au observat o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit și a simptomelor resimțite.Potrivit directoarei Centrului pentru Alimentație și Dispoziție din cadrul universității amintite, dieta mediteraneană a fost asociată anterior cu rezultate pozitive asupra sănătății cardiovasculare, cu reducerea riscului de diabet și creșterea longevității.„Cunoșteam deja că dieta are un impact foarte puternic asupra aspectelor biologice ale organismului nostru care influențează riscurile de depresie“, a declarat marți Felice Jacka. citată de Agerpres. Sistemul imunitar, plasticitatea creierului și microbiomul intestinal par să aibă un rol central nu numai pentru sănătatea noastră fizică, ci și pentru cea mentală. Iar alimentația, desigur, este factorul principal care influențează microbiomul intestinal, a mai explicat ea.

Bazele acestei diete au fost puse în anul 1970, de către medicul Ancel Keys, de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Minnesota, SUA, după ce a studiat rolul pe care alimentaţia îl are asupra bolilor cardiovasculare, în şapte state: Finlanda, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Iugoslavia. El a descoperit că persoanele care locuiau în ţările mediteraneene şi  în Japonia aveau cea mai mai mică rată de mortalitate din cauza bolilor inimii.

Dieta mediteraneană nu este strictă

Acest regim alimentar nu are reguli stricte şi nici nu este un pericol pentru sănătate. Îţi menţine silueta, fiindcă alimentele mediteraneene au un conţinut redus de grăsimi. Un studiu realizat la Universitatea Harokopio, din Atena, a demonstrat că persoanele care au trecut la dieta mediteraneeană au pierdut câte 0,43 centimetri din talie, la o lună după începerea regimului.

Află pe clicksanatate.ro în ce constă dieta care combate depresia!

Avantajele mai puțin știute ale consumului de grepfrut

Iei antibiotice? Iată ce efecte secundare au!

Mai multe