Dieta mediteraneană îţi face creierul mai sănătos

14 februarie 2012 15:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Suntem ceea ce mâncăm, susţin cei mai de seamă nutriţionişti. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi la alimentaţia de zi cu zi. Conform unui studiu realizat de nutriţioniştii americani, dieta mediteraneană este considerată cea mai sănătoasă în menţinerea activă a funcţiilor cerebrale şi a capacităţilor cognitive ale creierului.

Conform sursei citate, o alimentaţie bazată pe peşte şi crudităţi, asociată cu un consum redus de alcool şi unul regulat de ulei de măsline reduce simţitor şansele apariţiei Alzheimerului.

Astfel, conform statisticilor realizate în Grecia, Franţa, Spania şi Italia, majoritatea celor care au o alimentaţie pe termen lung bazată pe aceste ingrediente nu au probleme de concentrare, legate de stres şi nu li se alterează memoria şi capacităţile cognitive.

Dieta mediteraneană presupune reţete pe bază de fructe (mere, banane şi citrice), legume (broccoli, castraveţi şi tomate), nuci şi cereale fierte. Modul de preparare al acestora este fierberea, nicidecum prăjirea.

Recomandat însă e ca de la nici o masă să nu lipsească o salată de crudităţi. Conform statisticilor realizate de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Miami, la peste 1.000 de persoane, cu vârste de peste 72 de ani, care au urmat timp îndelungat (peste 10 ani) acest tip de alimentaţie s-a descoperit că nu existau urme de îmbătrânire majore la nivel neurocerebral. Boli precum schizofrenia sau demenţa nu le-au afectat absolut deloc sănătatea.

Mai multe