Dieta pentru pofticioşi

30 mai 2013 13:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Carbohidraţi rapizi şi lenţi

Carbohidraţii mai pot fi clasaţi în două categorii mari: simpli şi complecşi. Au roluri diferite în organism, iar consumul lor se repercutează diferit asupra siluetei tale.

Carbohidraţii sim­pli/ rapizi - glucoză, ­fructoză, zaharoză, lactoză- sunt digeraţi rapid, iar energia pe care o furnizează e utilizată imediat. Surse: fructe, lapte şi produse lactate, zaharuri rafinate, alimente rafinate (făi­na albă, orezul decorticat).

Carbohidraţii complecşi/lenţi - amidon, glicogen - sunt alcătuiţi din „lanţuri" de carbohidraţi simpli. Sunt asimilaţi mai lent în organism, căci e nevoie de timp pentru a fi digeraţi. Când are nevoie de energie pe termen lung, organismul utilizează carbohidraţii complecşi din rezerve.

Surse: cereale, pâine, legume uscate, legume cu conţinut crescut de amidon (cartofi), paste, orez, anumite fructe (banane, castane comestibile).

Meniu de 1.000 de calorii

Mic dejun. Cafea neîndulcită (sau cu un pic de zahăr brun), lapte integral (o jumătate de cană), fructe (100 g). Prânz. 100 g carne slabă - de vită, de peşte, legume verzi (fără restricţii), unt (3 g), salată cu ulei vegetal, un albuş, 100 g fructe. Gustare. Salată de fructe sau îngheţată de casă cu iaurt şi miere. Cină. Carne slabă (100 g), legume (fără restricţii), unt (3 g), salată, lapte degresat (o jumătate de cană).

Meniu de 1.200 calorii

Mic dejun. Cafea neîndulcită, 100 g cereale (care au mai puţin de 400 calorii/100 g) cu lapte degresat, 20 g caşcaval. Prânz. Salată de varză sau salată de fasole roşie şi ceapă, carne de curcan cu ciuperci (85 g), brânză de vaci cu puţină miere, măr. Gustare. Salată de fructe. Cină. Salată cu paste (100 g)  şi carne de pui la grătar (100 g), salată de sfeclă la cuptor, 2-3 piersici din compot. 

Mai multe