Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

18 noiembrie 2016 16:05   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă anumite alimente ajută la reglarea tensiunii, altele o pot agrava. De departe, cea mai bună măsură pe care o poți lua este limitarea aportului de sare.

În timp ce unele ajută la reglarea tensiunii, altele o pot agrava. De departe, cea mai bună măsură pe care o poţşi lua este limitarea aportului de sare.

Mai multe studii au arătat că un mare duşman al hipertensivilor este sarea, pe care o folosim pentru a îmbunătăţi gustul mâncării. De aceea, dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, este recomandat un regim cu cât mai puţină  sare. Medicii spun că este indicat să nu consumi mai mult de 5-6 g de sare pe zi. Ca să dai gust mâncării, foloseşte condimente precum cimbrul, busuiocul, dafinul, oregano,leuşteanul, pătrunjelul, tarhonul. Ar trebui să renunţi la afumături, la covrigeii cu sare, la produsele marinate, la produsele procesate.

Poţi mânca, în schimb, peşte nesărat, carne de pui, de curcan, de vită, lapte degresat, iaurt, urdă dulce, caș, ciorbe şi supe. În ceea ce priveşte dulciurile, le poţi mânca pe cele de casă, care nu au praf de copt ori bicarbonat de sodiu.

Peştele gras scade tensiunea

Persoanelor cu tensiunea arterială crescută nu trebuie să le lipsească din dietă nici alimentele bogate în acizi graşi Omega 3, precum peştele gras (macrou, hering, somon), ulei de rapiţă şi de soia, broccoli, seminţe de dovleac, conopidă şi nuci. Pentru reglarea tensiunii, este important să nu existe deficienţe de potasiu, care favorizează eliminarea sării din organism. Astfel, include în alimentaţie cartofi, banane, caise, sardine, morcovi, pere şi portocale, care să îţi asigure necesarul zilnic al acestui mineral. Un hipertensiv are nevoie de un aport zilnic de 5 g de potasiu.

Şi magneziul ţine sub control tensiunea arterială. Legumele verzi, cerealele integrale, nucile, produsele lactate și peștele sunt surse importante de magneziu.

Află pe clicksanatate.ro ce trebuie să conțină dieta unui hipertensiv!

Când ai mai multe șanse să slăbești după o sarcină

„Nu am organsm. Ce pot să fac?“

Mai multe