Dieta potrivită dacă ești în convalescență
Refacerea după boală sau după o operaţie poate fi mai uşoară dacă adopţi o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale.
Dieta pe care trebuie să o urmezi diferă în funcţie de boala sau de intervenţia chirurgicală la care ai fost supus. Un lucru este însă sigur: organismul este mai slăbit, de aceea este nevoie de un aport crescut de nutrimenţi, care să îl refacă şi să-i asigure funcţionarea normală.
Carnea asigură aportul de fier
În convalescenţă, într-o primă etapă sunt necesare alimentele uşor de digerat, precum supele de zarzavat şi pilaful. Treptat, trebuie incluse în meniu şi peştele, ouăle (fierte) şi produsele lactate (lapte, iaurt, brânză proaspătă de vaci), care permit muşchilor să se refacă, mai ales după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de repaus. Carnea roşie slabă, de preferat fiartă, este sursă de fier, necesar în combaterea anemiei, mai ales dacă ai făcut operaţie, în timpul căreia ai pierdut sânge.
Fructele previn infecţiile
Legumele şi fructele crude nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor aflate în convalescenţă. Sunt de preferat fructele bogate în vitamina C (kiwi, citrice), pentru că această vitamină apără organismul de infecţii şi favorizează cicatrizarea. De asemenea, fructele şi legumele conţin fibre, necesare pentru normalizarea tranzitului intestinal.
Ce mănânci după infarct
În prima zi după producerea unui infarct, se recomandă o dietă hidro-zaharată, din care nu trebuie să lipsească sucurile naturale de fructe, zeamă de compot şi ceaiurile neîndulcite. După a doua zi se pot consuma lapte, brânză proaspătă de vaci, iaurt şi piureuri de fructe şi de zarzavat. Treptat, se adaugă în dietă carne fiartă (de pui sau de vită), peşte, paste făinoase, evitându-se alimente precum untul şi sarea, mai ales la persoanele hipertensive.
Află pe clicksanatate.ro ce trebuie să conțină dieta după intervenții chirurgicale!
Semne care prevestesc un infarct
Așa folosești cojile fructelor și legumelor ca remedii naturiste!