Dieta te ajută să ţii sub control diabetul

2 februarie 2012 16:55   Sănătate
Ultima actualizare:

Există o singură formă de diabet

FALS. Diabetul zaharat e de două tipuri: 1 şi 2. Primul se mai numeşte diabet juvenil şi apare în momentul în care pancreasul nu mai produce insulină.

În acest caz, bolnavul trebuie să facă zilnic, pentru tot restul vieţii, injecţii cu insulină. Cel de tip 2 apare la adulţi, de obicei, la obezi şi „cere" tratament medicamentos. În stadii avansate, e nevoie şi de insulină.

Diabetul de tip 2 nu dă niciun simptom la început. Măsurarea valorilor glicemice poate pune diagnosticul corect.

Tratamentul şi dieta previn cronicizarea diabetului

ADEVĂRAT. Alimen­taţia cores­pun­­zătoare, să­racă în glucide, tratamentul medicamentos şi exerciţiile fizice ţin glicemia sub control (de preferat, în jurul valorii de 100, spun doctorii).

Dacă diabeticul nu urmăreşte regimul prescris de medic poate suferi creşteri sau descreşteri ale glicemiei. Aceste variaţii ale glicemiei pot duce, în timp, la cronicizarea bolii: apariţia afecţiunilor oculare, a bolilor vasculare şi a celor renale.

Diabetul de tip 2 şi cel de tip 1 au simptome diferite

FALS. Atât diabetul de tip 1, cât şi cel de tip 2 au simptome comune. Printre acestea se numără: nevoia excesivă de a urina (în special noaptea, din cauza excesului de glucoză din organism), sete excesivă, creşterea bruscă în greutate, somnolenţă, schimbări bruşte de dispoziţie, tăieturile şi vânătăile se vindecă tot mai greu, imunitatea scade...Dacă te confrunţi cu astfel de simptome, trebuie să mergi neapărat la medic.

Cromul reduce pofta de dulce

ADEVĂRAT. Diabeticii trec mai uşor peste nevoia de dulce şi cea de preparate din făină albă cu ajutorul suplimentelor cu crom. Previn hiperglicemia, reduc stările de oboseală şi cresc puterea de concentrare.

În plus, cromul protejează pancreasul şi scade colesterolul "rău" din organism. Doza zilnică e de 0,025 sau de 0,050 mg zilnic, timp de trei săptămâni, de patru ori pe an. Cere sfatul medicului!

Diabetul de tip 1 este o boală ereditară

ADEVĂRAT. E adevărat, diabetul zaharat se poate moşteni. De pildă, dacă tatăl are diabet de tip 1 (insulino-dependent), copilul are o şansă din 20 să moştenească boala.

Dacă mama are diabet de tip 1 şi a născut înainte de 25 de ani, copilul are o şansă din 25 să facă boala. În cazul în care a dat naştere copilului după 25 de ani, el are o şansă din 100 să facă diabet. Dacă ambii părinţi au diabet de tip 1, copilul are o şansă din 4 să moştenească diabetul.

Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume!

Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu ne spune care este dieta bolnavilor de diabet.

Consumaţi cât mai multe verdeţuri, legume şi fructe: salată verde, andive, macriş, varză dulce, varză acră, ţelină, fasole verde, păstârnac, pătrunjel rădăcină, spanac, dovlecel, vinete, roşii, castraveţi, ciuperci, ardei graşi, ridichi, ceapă, usturoi, grepfrut, kiwi, lămâi, vişine, mere rase acre, afine.

Folosiţi ulei vegetal şi condimentaţi mâncărurile cu mărar, hasmatuchi, chimen.

Evitaţi toate alimentele ce conţin amidon sau zahăr.

Beţi ceai de afin. Se prepară din frunzele de afin proaspete. Combinat cu planta uscată de ţintaură, ceaiul obţinut are un efect deosebit pentru bolnavii de diabet şi pentru cei cu nivelul de zahăr din sânge ridicat.

Consumaţi lămâi. Aceste fruct, provenite din zonele mediteraneene, sunt bogate în vitamina C şi ajută la reducerea conţinutului de zahăr în sânge (nivelul de glicemie).

Iată o variantă de meniu:Dimineaţa: 1 ou fiert moale, 1 felie subţire de pâine graham/secară. Se poate folosi unt în cantitate de 20g/zi de 2-3 ori pe săptămână.Gustare: 1 pahar de iaurt sau 100 g brânză dulce de vaci.Prânz: supă de legume sau borş de legume, paste la cuptor/carne de pui (sau curcan) fiartă sau la cuptor, legume sote, 2 felii de pâine graham sau de secară. Gustare: un fruct.Seara: 1 pahar de iaurt sau lapte dulce, 1 felie de pâine, 200 g sote legume sau salată de crudităţi.

Mai multe