Din ce alimente ne luăm necesarul zilnic de fibre

28 decembrie 2017 14:46   Sănătate
Ultima actualizare:

Sistemul digestiv este nevoit să facă față multor provocări pe perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când cantitatea de alimente consumată pe parcursul unei singure mese poate fi considerabil mai mare. Cheia echilibrului între includerea în regimul alimentar a preparatelor tradiționale și prevenirea disfuncționalităților tranzitului intestinal constă în consumul de fibre. Acestea pot fi cu ușurință introduse în dietă, regăsindu-se în alimente precum avocado, cereale integrale sau chiar bere.

Importanța fibrelor pentru organism

Fibrele se încadrează în categoria carbohidraților pe care enzimele din tubul digestiv nu îi pot digera și se regăsesc în principal în alimente de origine vegetală (fructe, legume și cereale integrale). Aceste substanțe sunt esențiale pentru întregul organism uman, însă ajută în special sistemul digestiv, unde datorită efectului antioxidant și antiinflamator contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipației și curățarea colonului.

Medicii nutriționiști recomandă un consum zilnic de 38 g de fibre pentru bărbați și 25 g de fibre pentru femei, cantitatea fiind puțin mai redusă în cazul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. În schimb, cantitatea zilnică indicată crește în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

Trei surse de fibre pentru o dietă alimentară diversificată

Avocado

Avocado este unul dintre fructele cu cel mai ridicat conținut de fibre alimentare, de 6,7 g fibre la 100 g de avocado, ceea ce înseamnă 18% din doza zilnică recomandată. Fructele de avocado, originare din America Centrală, conțin pe lângă fibre și vitamine A, E, B6 sau K și minerale precum fier, magneziu și mangan, motiv pentru care medicii nutriționiști recomandă integrarea acestora în dieta zilnică.

Află pe Clickpoftabuna.ro ce alte alimente sunt surse bune de fibre!

Prăjitură cu cacao și ghimbir

Friptură de iepure în sos de dulceață

Mai multe