”Doctorul” Ghiocel ne recomandă remedii eficiente pentru afecțiuni frecvente
Am intrat în sezonul ghioceilor, primii vestitori ai primăverii ce răsar de sub stratul gros de zăpadă pentru a întâmpina noul anotimp. Petalele lor albe simbolizează puritatea, iar prezența ghioceilor în viața noastră ne dă de veste că natura va renaște sub razele timide ale soarelui.
Originar din Asia Mică şi din Europa de Est, ghiocelul s-a răspândit şi în ţara noastră. Cu excepția Dobrogei, ghiocelul răsare în toate zonele țării, de multe ori înainte de topirea zăpezii.
Datorită virtuților sale dermatologice, antibacteriene şi antispastice, descoperite de generații de specialiști din numeroase țări, ghiocelul a devenit foarte eficient în lupta cu bolile frecvente ale acestui secol de la afecțiunle dermatologice la cele reumatice. De aceea, valorosul mesager al primăverii este cultivat și în multe gospodării.
Specialiști au studiat, ani la rând, proprietățile sale terapeutice
Deoarece s-au dovedit tămăduitori remarcabili, este firesc să aprovizionăm farmacia casei cu ghiocei, cât să ne fie de folos până la anul viitor. Ghiocelul a fost declarat de specialiștii din numeroase țări simbolul speranței și al purității, iar în fiecare primăvară ghiocelul devine și un protector al sănătății noastre. Totuși, ghiocelul are valoare terapeutică doar atunci când este uscat. „Vă puteţi bucura de efectele terapeutice ale ghiocelului, folosind doar planta bine uscată (frunze, tulpină şi flori). Dacă nu ţineţi seama de aceste recomandări, efectele ghiocelului sunt toxice. Din acelaşi motiv, bulbul nu se foloseşte proaspăt niciodată. Din ghiocei se extrage galantamina care, alături de alte substanţe, face parte din compoziţia medicamentelor recomandate în boala Alzheimer sau în alte forme de demenţă. De asemenea, extractele din ghiocei s-au dovedit eficiente în numeroase terapii interne şi externe”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie ,cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în ”Cartea sănătății noastre”.
În mod cert, infuzia de ghiocei linişteşte crampele musculare
Dacă vă sâcâie crampele musculare, infuzia preparată din ghiocei ajută la destinderea mușchilor. De aceea, trebuie să preparați o ceaşcă de infuzie de ghiocei uscați ( din două lingurițe de plantă uscată și dintr-o cană de apă clocotită). Zilnic trebuie să beți o ceașcă de infuzie, timp de două săptămâni, în fiecare lună.
Tinctura de ghiocei îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală
Cine are probleme cu circulaţia sângelui, mai ales cea periferică sau la nivel cerebral, ”doctoral Ghiocel” îți vine în ajutor și îți recomandă un tratament cu tinctură de ghiocei, pe care o prepari astfel: 30 de ghiocei uscaţi îi lași la macerat într-un litru și jumătate de țuică de secară sau în alcool de 50 de grade. După două săptămâni, tinctura se strecoară şi se păstrează în sricluţe închise la culoare. Se foloseşte pentru masarea picioarelor (timp de două luni), dar şi a pielii scalpului, un interval mai mare de timp: de la trei la șase luni.
Rețeta ”Doctorului ”Ghiocel are efect analgesic
Pentru a scăpa de durerile cumplite, cauzate de reumatism, trebuie să profitați de puterea terapeutică a decoctului de ghiocei , deoarece are efect analgezic. În apa caldă de baie, adăugaţi un decoct din ghiocei preparat din cinci linguri de ghiocei uscați şi doi litri de apă. Ceaiul trebuie să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute. De asemenea, sunt eficiente şi compresele cu decoct de ghiocei care se aplică pe articulaţiile dureroase.
Extractul din ghiocei curăță pielea de pete
Femeile la orice vârstă își doresc să aibă un ten curat, luminos, fără pete. Pentru împlinirea acestei dorințe, trebuie să preparați un extract din 30 de fire de ghiocei uscați și sucul a trei lămâi bine coapte. Soluția se lasă la macerat vreme de șase zile, apoi se strecoară și se pătrează într-un recipient închis ermetic. Extractul se păstrează la rece și, zilnic, după ce vă demachiați, aplicați extractul pe zonele cu pete, pe față și pe gât, până când leacul are efectul dorit.
Decoctul de ghioceii vindecă infecțiile genitale
Medicina populară recomandă decoctul de ghiocei în combaterea infecțiilor genitale feminine (candidoza vaginală de exemplu).Tratamentul constă în spălături locale cu un decoct de ghiocei care se prepară din trei linguri de flori și de frunze uscate fierte în 500 ml de apă timp de o jumătate de oră. Tratamentul are efectul dorit când este urmat cel puțin șapte zile la rând.