Dr. Elena Nechifor: „Stresul și supărarea sunt factori majori de risc”. Cum ne putem menține inima sănătoasă

3 octombrie 2024 12:12   Sănătate

În lumea fragilă a inimii, tehnologia se împletește cu arta vindecării, iar prevenția devine cea mai puternică armă împotriva timpului. 

 În fiecare an, pe 29 septembrie, lumea își îndreaptă atenția asupra sănătății inimii, marcând Ziua Mondială a Inimii, un prilej de conștientizare și de educare asupra bolilor cardiovasculare, care rămân principala cauză de deces la nivel global. Cu această ocazie, „Weekend Adevărul“ a discutat cu doctor Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, despre importanța prevenției, evoluția tehnologiilor minim invazive, provocările din sala de operație, dar și despre impactul emoțiilor asupra sănătății inimii. Dr. Elena Nechifor a povestit deschis despre provocările pe care le întâmpină în prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare, dar și despre experiențele personale care i-au modelat cariera. Dedicată salvării inimilor aflate în suferință, medicul ne dezvăluie secretele unei vieți sănătoase și modul în care un stil de viață echilibrat poate face diferența între viață și moarte.  

„Weekend Adevărul“: Ce provocări întâmpinați în prevenția bolilor cardiovasculare?

Dr. Elena Nechifor: Dacă ne uităm la structura corpului uman, observăm că inima este protejată de cutia toracică, ceea ce o apără de traume externe. Însă, această protecție nu ajută dacă noi o afectăm din interior, printr-un stil de viață dezordonat și nesănătos, care duce la disfuncționalități majore.

Deci stilul de viață influențează sănătatea inimii? Și cum rămâne cu afirmația că „ne îmbolnăvim de inimă“ și din cauze emoționale?

Așa este. Stilul nostru dezorganizat, caracterizat de factori de risc precum fumatul, obezitatea, dislipidemia (n.r. – tulburări ale nivelului de grăsimi din sânge), hipertensiunea arterială și diabetul zaharat, contribuie la apariția unor boli sistemice care afectează inclusiv vasele coronare (n.r. – arterele care irigă inima). De aceea, într-o societate atât de polimorf colorată, când tentațiile sunt mari, este greu ca noi să ne adresăm pacienților și să le spunem să renunțe la aceste vicii, la aceste plăceri sau să le reducă, pentru că ei consideră că le tăiem din calitatea vieții. Ceea ce nu este așa.

Citește continuarea pe adevarul.ro. 

Mai multe