Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR: "Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

30 ianuarie 2022 14:14   Sănătate

Una din cauzele accidentărilor în cazul sporturilor de iarnă este aceea că oamenii merg de la birou direct la schi, cu un tonus muscular scăzut.

Indiferent că vorbim despre luxaţie sau entorsă, chiar şi de o banală durere de articulaţie, amânarea unui consult de specialitate duce la scăderea capacităţii de vindecare. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie şi traumatologie, şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR, spune că orice durere care persistă mai mult de câteva zile necesită un consult medical care, adesea, începe cu o simplă radiografie.

De asemenea, el sfătuieşte persoanele care trec de 60 de ani să acorde mai multă atenţie sistemului osteoarticular şi să îşi facă un test de osteoporoză. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, doctorul Liviu Ojoga vorbeşte şi despre ce înseamnă o operaţie, care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru ca procedura chirurgicală să fie una de succes, dar şi care sunt cele mai noi tratamente în cazul fracturilor.

  • „Weekend Adevărul“: Este adevărat că articulaţiile ne dor mai tare în sezonul rece sau este doar un mit?

Dr. Liviu Ojoga: Este parţial adevărat, dar nu ţine neapărat de sezonul rece, ci probabil că variaţiile presionale sunt cele care generează durerile. Există o barodependenţă, mai ales în cazul leziunilor de tip artrozic.

  • De ce apar durerile de umăr? Este normal să ne doară umărul odată cu înaintarea în vârstă?

Nu este normal. Durerile la nivelul oricărei articulaţii, care persistă mai mult de câteva zile şi care nu sunt declanşate de un traumatism, ridică semne de întrebare şi necesită prezentarea la un consult medical.

  • Când trebuie să ne adresăm medicului? Există dureri trecătoare sau trebuie să mergem imediat la medic?

Trebuie să delimităm puţin ipohondria de problemele medicale. Bineînţeles, orice durere care persistă mai mult de câteva zile, în ciuda unui tratament antiinflamator sau antialgic uşor, necesită un consult de specialitate. De aceea, pacienţii nu trebuie să amâne la nesfârşit prezentarea la medic.

Citește continuarea interviului pe www.adevarul.ro

Mai multe