Durere de burtică? Află când ascunde o apendicită!
Deşi este un organ fără de care organismul poate funcţiona, apendicele poate crea mari complicaţii dacă se inflamează. În acest caz, vorbim despre apendicită.
Apendicele este un săculeţ aflat în prelungirea colonului, iar infecţia la acest nivel este cauzată de obstrucţia dată de corpi străini, de sâmburi de fructe sau de paraziţi intestinali. Apendicita acută este o urgenţă medicală şi este bine de ştiut că, în cazul copiilor, complicaţiile se instalează mai repede.
Astfel, peritonita generalizată, în cadrul căreia infecţia se răspândeşte în tot abdomenul, poate duce la deces dacă nu este tratată la timp. Există o probabilitate redusă ca apendicita să apară la sugari şi la copii mici, incidenţa fiind mai mare între 8 şi 15 ani, mai ales la băieţi.
Cum o recunoaştem
La copii, diagnosticul apendicitei poate fi mai dificil, mai ales că micuţii nu pot indica exact locul durerii (copiii se pot plânge că îi doare toată burtica).
Cel mai frecvent simptom al apendicitei este durerea abdominală, în partea joasă dreaptă, care poate iradia pe piciorul drept, dar şi în coşul pieptului sau în regiunea buricului. Alte semne care pot însoţi apendicita sunt: lipsa poftei de mâncare, febra, vărsăturile, senzaţia de greaţă, constipaţia sau diareea. Copilul cu astfel de simptome trebuie dus de urgenţă la medic.
„La examenul clinic găsim un copil cu facies suferind, care evită să se mişte, uneori şchioapătă. Când se întinde flectează piciorul drept sau ambele picioare, iar abdomenul nu se mişcă o dată cu mişcările respiratorii. La palpare, constatăm sensibilitate (durere) în fosa iliacă dreaptă, hiperestezie cutanată (durere doar la atingerea tegumentului), contractură musculară sau apărare localizate sau generalizate", explică medicul Mihaela Avram Popa, specialist chirurgie pediatrică. Nu se administrează calmante copilului, pentru că acestea pot masca durerea, implicit pot întârzia diagnosticul.