Efectele sănătoase ale condimentelor
24 octombrie 2016 19:55
Sănătate
Ultima actualizare:
Fără condimente, mâncărurile nu au nici un gust. Şi, dacă te gândeşti că sunt şi foarte sănătoase, atunci sunt o binecuvântare a naturii. Pot înlocui cu succes sarea, grăsimile şi zahărul, ceea ce înseamnă că-ţi menţii silueta şi ţii departe mai multe boli.
- Usturoiul, un antibiotic natural. În primul rând, datorită alicinei, usturoiul are rolul unui antibiotic natural şi cea mai bună parte este că acesta nu distruge şi bacteriile sănătoase. Acest condiment trebuie consumat proaspăt, pentru a avea efecte scontate: scade cu aproximativ 10% tensiunea arterială, nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor.
- Piperul, excelent la digestie. Tratează de mii de ani sinuzitele şi tusea uscată şi este folosit pentru îmbunătăţirea digestiei. Spre deosebire de sare, care reţine apa, piperul acţionează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine toxinele. Sunt recunoscute calităţile sale antioxidante şi antibacteriene şi trebuie ştiut că ajută la absorbţia betacarotenului şi a coenzimei Q-10, datorită conţinutului de piperină.
- Chimenul elimină toxinele. Pentru copiii care suferă de colici, chimenul este folosit de mult timp ca medicament natural. Este şi un detoxifiant al ficatului şi un diuretic foarte bun.
- Oregano are efect antioxidant. Nelipsit din preparatele italiene, oregano este un antioxidant foarte bun, ideal pentru stoparea dezvoltării bacteriilor. Împreună cu uleiul de oregano, acest condiment luptă împotriva E. coli sau Salmonella. Proprietăţile lui antibacteriene se datorează unei substanţe pe care o conţine, numită carvacrol.
- Rozmarinul te apără de cancer. Plin de antioxidanţi, rozmarinul scade riscul apariţiei cancerului, combate răspândirea bacteriilor şi fungilor, având abilitatea de a stopa evoluţia infecţiilor micotice precum candida.
- Şofranul, de ajutor în depresii. Cel mai scump condiment din lume, şofranul (numit şi aurul roşu), distruge celulele canceroase răspunzătoare pentru leucemie. De asemenea, poate preveni depresia, sindromul premenstrual şi problemele sistemului digestiv.
- Cuişoarele, bune pentru dinţi. Acţionează ca un antiseptic, ţin departe indigestia şi diareea. Uleiul de cuişoare este recomandat în tratamentul durerilor de dinţi, datorită eugenolului cu efect antiinflamator.
- Ardeiul iute e un bun antiinflamator. Datorită capsaicinei, substanţă chimică care îi explică iuţimea, ardeiul iute este un bun ameliorator al durerilor articulaţiilor, cu efect antiinflamator. Ardeiul iute mai este benefic pentru digestie şi pentru prevenirea infecţiilor prin crearea unei bariere împotriva microbilor.