Efectele terapeutice ale cepei. Ce afecțiuni poate trata leguma

19 iunie 2020 12:33   Sănătate
Ultima actualizare:

Ceapa are efecte terapeutice surprinzătoare. Renumitul Eugen Giurgiu precizează că ceapa contribuie la vindecarea multor afecțiuni.

Ceapa conține numeroase substanțe active: protide, hidrați de carbon, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, PP, acid folic, acizi organici, minerale, potasiu, calciu, iod, seleniu și zinc. Pentru sănătate, este firesc să cunoaștem ce valoare au pentru sănătate alimentele pe care le consumăm.

Efectele benefice ale cepei

  • Împiedică înmulțirea microbiană chiar și a stafilococilor, limitează durerea sau o suprimă.
  • Combate viermii intestinali.
  • Este folosită și în afecțiunile cardiace, căci fluidizează sângele, fiind utilă mai ales în tromboze.
  • Stimulează sistemul nervos.
  • Este benefică pentru buna funcționare a prostatei.
  • S-a constatat că are un rol semnificativ și în prevenirea cancerului.

Ce afecțiuni poți trata cu ceapă

  •  

Terapeuții consideră că ceapa poate fi folosită în tratarea unui șir impresionant de afecțiuni, printre care: acneea, adenomul de prostată, afecțiunile inimii, ale rinichilor, ale ochilor, astenia, bronșita, ateroscleroza, durerile reumatice și de stomac, îmbătrânirea prematură, infecțiile urinare, litiaza renală, laringita, migrenele, negii, nevralgiile, nevroza, obezitatea, pancreatita, surmenajul, varicele, tumorile maligne.

Există multe persoane care au intoleranță digestivă la ceapă. În acest caz, doza trebuie redusă până la limita suportabilității, organismul urmând să fie obișnuit treptat cu acest remediu. De asemenea, este bine ca după administrarea cepei să se consume o portocală acrișoară, să se mestece îndelung coaja parfumată a acestui fruct, pentru corectarea mirosului.

Cum se folosește ceapa în tratarea diverselor afecțiuni

Afecțiunile inimii

O ceapă coaptă în cuptor, așezată pe talpa picioarelor, ajută în diverse afecțiuni cardiace.

Adenomul de prostată

Se consumă ceapă crudă, zilnic, contribuind la funcționarea corectă a prostatei. Totodată, în acest caz, ceapa este și un bun antibiotic.

Astenia

Câte două lingurițe de suc proaspăt de ceapă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, poate deveni un tratament eficient împotriva asteniei.

Astmul

Se recomandă siropul de ceapă, câte 2-3 lingurițe pe zi, administrate cu 15 minute înaintea meselor. Se mai poate folosi în acest caz și o altă manieră de administrare. Se bea zilnic un sfert de pahar de lapte fierbinte în care se adaugă o linguriță de suc de ceapă și câteva picături de suc de usturoi. Aceste peparat elimină în bună măsură senzația de sufocare și favorizează eliberarea arborelui bronșic de secreții.

Ciroza

În ciroză se consumă mai multă ceapă sub orice formă: suc, decoct, sirop.

Degerăturile

Se pun comprese cu ceapă rasă pe zonele afectate și se țin minimum două ore. Acesta este un tratament care dă rezultate surprinzătoare în cazuri de gravitate medie.

Bronșita

Se administrează dimineața, la prânz și seara câte două lingurițe de sirop de ceapă, în cure de 2-3 săptămâni. Aceste remediu este util mai ales în tratarea bronșitei infecțioase, dar și a celei tabacice și a celei alergice.

Gripa

Se pun la macerat două cepe tăiate în felii subțiri în 500 ml apă. După 30 de minute se strecoară lichidul și se ia un pahar de macerat între mese și un altul înainte de culcare, vreme de 15 zile.

Guturaiul

Se folosește siropul de ceapă, câte 4-5 linguri pe zi, și se consumă cald.

Migrena

Se folosește cataplasma cu felii de ceapă crude. Se aplică pe frunte când apare durerea și se menține ăn funcție de toleranță sau până când durerea trece.

Nevroza

Se folosește tinctura de ceapă în cure de 30 de zile, câte 30 de picături de două ori pe zi.

Pneumonia

Se recomandă tinctura și siropul de ceapă preparat cu miere.

Rahitismul

Specialiștii recomandă să se consume multă ceapă crudă sau adăugată în salate.

Obezitatea

În acest caz, sunt indicate cantități mai mari de ceapă în salate sau ciorbe care conțin multă ceapă și varză.

Mai multe