Efectele uimitoare ale ceaiului de mentă
16 iunie 2020 19:05
Sănătate
Ultima actualizare:
Apreciat pentru aroma sa proaspătă, ceaiul de mentă este consumat pe tot parcursul anului, în diferite combinaţii. Menta este de altfel una dintre cele mai populare plante aromatice, care merge de minune în multe preparate, oferind un gust deosebit şi foarte răcoritor. Infuzia de mentă se realizează din frunzele uscate ale plantei, adăugate în apă clocotită.
- Migrene. Menta are efecte vasodilatatoare care pot ajuta la reducerea frecvenţei durerilor de cap. Când aveţi o migrenă, aplicaţi local o cantitate mică de ulei de mentă (pe tâmple, frunte şi ceafă) sau beţi un amestec de 4 picături de ulei de mentă într-o lingură de ulei de măsline.
- Stres. Aromoterapia cu ulei de mentă ajută la tratarea anxietăţii, stresului şi dezechilibrului emoţional. În timpul aromoterapiei, este indicat să ascultaţi muzică de relaxare, pentru ca tratamentul să fie şi mai eficient.
- Răceli. În general, menta conţine mentol, flavonoizi, luteolină, hesperidină şi eriocitrin- substanţe care au proprietăţi antioxidante şi antivirale. Astfel, poate trata acneea, previne răceala, uşurează simptomele artritei şi elimină durerile de cap cauzate de indigestii, dischinezii biliare şi colecistite.
- Infecţii. Mentolul este de ajutor în vindecarea infecţiilor cauzate de bacterii, ciuperci şi virusuri. Numeroase studii au arătat că vaporii uleiurilor esenţiale de mentă au capacitatea de a eradica bacteriile responsabile pentru infecţiile cu listeria, E.coli, salmonella şi altele.
- Stomac. O capsulă pe bază de ulei de mentă, luată cu 30 de minute înainte de masă, previne apariţia balonării şi a flatulenţei. În plus, riscul de a suferi de dureri abdominale este redus la minimum, dacă se optează pentru un astfel de remediu natural, afirmă specialiştii.
- Piele. Calmează mâncărimile cauzate de muşcăturile de insecte, eczemele şi alte leziuni, inclusiv erupţiile cutanate provocate de iedera otrăvitoare. Ceaiul poate fi folosit ca apă de gură pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzaţiilor de greaţă sau vărsături din timpul sarcinii, scrie sfatulmedicului.ro.
- Dantură. Nu este folosită întâmplător în pastele de dinţi şi rolul ei nu este doar aromatic. S-a dovedit că menta menţine sănătatea orală, diminuează mirosul neplăcut şi cantitatea de bacterii din cavitatea bucală. Poţi face şi gargară cu ceai de mentă, de 2-3 ori pe săptămână.