Energizante din cămara bunicii

3 aprilie 2013 17:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Strămoşii noştri nu foloseau multe medicamente, nasturi sau hapuri cum le numeau ei odinioară. În lupta cu tot felul de boli şi cu urmările acestora, „medicamentele bunicii" se bazează pe puterea ierburilor şi a proviziilor din cămară.

Orice persoană, de la copil la bătrân, s-a confruntat, măcar o dată, cu un disconfort, cauzat de o afecţiune, de stres sau de suprasolicitarea fizică sau psihică. Lipsa de energie este un avertisment; ea atrage atenţia că ceva nu este în ordine în organismul nostru. Deseori, până ajungem la medic, un leac popular, folosit de bunica, ne pune pe picioare sau ne alină durerea. În loc de antibiotice, analgezice sau antiinflamatoare, medicamentele adunate din farmacia naturii sunt remedii care nu dau greş. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă câteva remedii revigorante :

Ouă şi lămâi pentru vigoare

Dacă sunteţi obosiţi şi pesimişti, iar nopţile albe vă sâcâie, frecvent, nu ezitaţi să preparaţi un tonic pe bază de ouă şi de lămâi. Spălaţi zece ouă de găină (ar fi bine ca acestea să provină de la găini crescute la curte) şi le aşezaţi într-un castron adânc. Peste ele turnaţi zeamă de lămâie, încât să le acoperiţi. În ziua următoare, trebuie să scoateţi ouăle din castron, să le spargeţi, să le bateţi bine cu telul, apoi să le puneţi din nou în castronul cu suc de lămâie. Peste aceste ingrediente, mai adăugaţi un litru de ţuică de casă, un kg de miere şi şase rădăcini de hrean, date pe răzătoare. Amestecul se lasă să se macereze timp nouă zile, apoi se filtrează. Din acest tonic, zilnic se administrează câte două linguri, după mesele principale.

Grepfrutul roşu -un energizant rapid

După o perioadă de eforturi şi de stres, oboseala ne complică existenţa. Pentru a face faţă priorităţilor de tot felul, putem apela la ajutorul sucului de grepfrut roşu. Acesta s-a dovedit un aliat sigur în lupta cu oboseala cronică. Din acest suc se consumă câte două pahare, înainte de micul dejun. Amestecat cu două linguriţe de miere de salcâm ( pentru fiecare pahar), sucul este mai gustos. Datorită mineralelor şi vitaminelor pe care le conţine (C, B1, B2, PP), enzimelor, acidului citric şi pectinelor, acest tonic contribuie şi la creşterea imunităţii.

Oboseala, lipsa de vigoare şi depresia de primăvară se tratează cu un cocteil ce conţine suc de varză acră. Peste 50 ml de zeamă adăugăm 200 ml apă plată, o lingură de miere, una cu suc de lămâie şi de un pahar cu suc de roşii fără conservanţi. Varza murată este singurul aliment vegetal care conţine vitamina B 12, responsabilă de starea de optimism, de vigoare, dar şi de puterea de memorare. În plus, sucul de roşii, care conţine licopen, este o substanţă care luptă cu radicalii liberi, împotriva îmbătrânirii premature.

Vin tonic cu aromă de ierburi

Vinurile preparate din ierburi sunt tonice şi ecologice. Un astfel de leac poate fi preparat în casă. Iată ingredientele de care avem nevoie: un litru de vin roşu (de ţară), o crenguţă de cimbru, un baton de scorţişoară, o linguriţă rasă de nucşoară şi opt stafide. Acest amestec se lasă la macerat timp de 14 zile. Apoi, se filtrează de două ori printr-un tifon des. Zilnic, se bea câte o jumătate de pahar după masa de prânz. Efectul energizat se remarcă după primele cinci-şase zile.

Zeama de nalbă vă scapă de oboseală

Deseori, nu tratăm cu atenţie răcelile de sezon. Indiferent de anotimp, o răceală, însoţită de tuse sau de febră ne „ fură" energia. Şi dacă ne conducem după zicala „ Răceala se vindecă singură, după şapte zile", accesele de tuse vor avea urmări grave.

În astfel de situaţii, un leac popular, la îndemâna oricărui bolnav epuizat de tuse, este zeama de nalbă. Remediul se prepară din 100 de grame de rădăcini de plantă, măcinate fin, în râşniţa de cafea. Într-o cană cu apă caldă (nu fierbinte!)se pune o lingură din pudra vegetală obţinută şi se lasă să se macereze, două ore, lângă o sursă de căldură. Apoi, licoarea se strecoară. Peste rădăcinile rămase, se presară o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se amestecă bine ingredientele. După cinci minute, peste această pastă se toarnă zeama strecurată. În final, zeama se strecoară din nou prin tifon şi se bea pe parcursul unei zile. În următoarele cinci-şase zile, sunteţi din nou în formă.

Mai multe