Esențialul despre grăsimile bune și cele rele

27 decembrie 2017 18:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Deși avem tendința să evităm grăsimile în alimentație, nu orice grăsime este nocivă. În realitate, unele tipuri sunt benefice pentru sănătate. 

Nutriționiștii fac distincția, în general, între 2 tipuri de grăsimi - cele bune și cele rele. „Există și un al treilea tip, cele cu adevărat nocive”, spune Adela Ciolocoi, nutriționist și dietetician.

Cele mononesaturate au efect protector

Acestea sunt grăsimile nesaturate, care reduc colesterolul rău LDL. Cele mai eficiente sunt grăsimile mononesaturate, prezente în uleiul de măsline și cel de rapiță, în nuci, alune, migdale, semințe și în avocado.

„Până la 40% din caloriile dietelor mediteraneene provin din grăsimi, în special din grăsimile mononesaturate, derivate mai ales din uleiul de măsline“, explică Adela Ciolocoi. Și grăsimile polinesaturate reduc colesterolul, dar cantitățile excesive pot crește riscul de îmbolnăvire, deci este recomandat să fie folosite cu moderație. Acest tip de grăsimi se găsesc în uleiul de porumb, în cel de șofran și în semințele de dovleac și cânepă, dar și în peștele oceanic gras.

Cele din pește se numesc grăsimi Omega-3 și, potrivit mai multor studii, protejează organismul de afecțiunile cardiace și unele forme de cancer. Unii cercetători au afirmat că, înlocuind grăsimile saturate cu cele nesaturate în proporție de numai 5%, reducem riscul unui infarct potențial fatal cu peste 40%.

Află pe Clicksanatate.ro ce tipuri de grăsimi trebuie evitate!

Ține astmul sub control cu mușețel!

Cu sau fără fular la gurița copilului?

Mai multe