Ești gravidă? Tot ce trebuie să știi despre zborul cu avionul. Uite ce a pățit actrița Alina Pușcaș în vacanță

17 mai 2019 12:22   Sănătate
Ultima actualizare:

Ești însărcinată și nu știi cum să-ți planifici vacanța? Ai emoții legate de călătoria cu avionul în timpul sarcinii și de felul în care aceasta ar putea să te afecteze, sau să-l afecteze pe bebeluș? Actrița Alina Pușcaș este una dintre graviduțele care a plecat în vacanță cu avionul deși mai are două luni până va naște al treilea copil. Iată ce trebuie să știi despre zborul cu avionul în perioada sarcinii.

Sarcina nu trebuie să fie un impediment pentru călătorii și vacanțe chiar dacă deplasarea se face cu avionul. Medicii spun că dacă sarcina decurge normal, mama se poate bucura de excursii chiar și în locuri îndepărtate și exotice. Însă trebuie să aibă grijă la unele aspecte deoarece ginecologul i-ar putea interzice călătoria în primul trimestru și în ultimele zile ale celui de-al treilea trimestru.

Tot ce trebuie să știi despre zborul cu avionul. Reguli și sfaturi de călătorie pentru gravide

Deși cu toții avem tendința de a cere locuri la geam, gravidele ar trebui să se gândească un pic înainte să facă acest lucru. Femeile însărcinate trebuie să se miște mai des decât ceilalți pasageri și nu trebuie neglijate nici drumurile dese la toaletă.

Iată câteva sfaturi de călătorie , date de medicul ginecolog Gheorghe Gică, de care trebuie să țină cont orice gravidă.

”Dacă ești sănătoasă și nu ai avut probleme în sarcină, cabina presurizată a unei linii aeriene comerciale nu reprezintă vreun risc pentru tine sau copil. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te simți cât mai confortabil în timpul zborului. Cere un scaun la mijlocul avionului, în dreptul aripii deoarece acolo se resimte cel mai puțin zborul sau în locurile din dreptul pereților de compartimentare deoarece oferă mai mult spațiu pentru picioare.

În ambele cazuri, rezervă un loc înspre culoar, astfel încât să poți ieși ușor pentru a merge la toaletă sau să te plimbi sau întinde. Femeile gravide care stau timp îndelungat pe scaun au un risc crescut pentru tromboză, astfel încât asigură-te că mergi cel puțin la o oră. Deasemenea, ar trebui să-ți întinzi și flexezi picioarele la fiecare 30 minute. Purtarea ciorapilor elastici pentru gravide va stimula circulația la nivelul picioarelor și va scădea riscul de tromboză venoasă”, a explicat Dr. Gheorghe Gică - medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Purtarea centurii de siguranță la decolare și aterizare sunt obligatorii în avion, chiar și pentru femeile însărcinate, iar fremeile gravide nu fac excepție de la această regulă.

”Pe toată perioada în care ești așezată, poartă centura de siguranță sub abdomen. De asemenea, bea suficiente lichide, în special apă, pentru a contracara efectul de dezhidratare al cabinei. Cafeina acționează ca diuretic, astfel încât este bine să eviți să consumi ceai, cafea sau bauturi cofeinizate înainte sau în timpul zborului. Și fii atentă să nu consumi alimente care produc gaze înainte de îmbarcare. La altitudine mare, gazele din abdomen produse de alimente cum ar fi fasolea sau varza, se expansionează, ceea ce te va face să ai o calatorie inconfortabilă”, a mai explicat explicat Dr. Gheorghe Gică .

Medicul a mai subliniat ca femeile însărcinate care plănuiesc o călătorie într-o ţară exotică trebuie să aibă grijă să nu se infecteze cu virusul Zika, însă trebuie să ia în considerare și numărul de ore zburate fără escală.

Cunoscuta actriță Alina Pușcaș a postat  zilele trecute, pe contul de Instagram, o fotografie din vacanță.  Artista afișeaază o ținută lejeră, de stradă, de culoare bej, care acoperă discret burtica. Vedeta este însărcinată în 7 luni.

Imaginea a stârnit un val de reacții. Admiratorii s-au întrebat și au întrebat-o dacă este în regulă să circule cu avionul deși sarcina este destul de avansată.

”Chiar mă gândeam dacă este permis zborul cu avionul în trimestrul al treilea, în sarcinile fără probleme”, i-a scris una dintre urmăritoarele de pe contul de socializare

Alina Pușcaș a răspuns: ”Se pare că nu am avut probleme. Nu m-au întrebat”

Aceasta este însărcinată cu ce-l de-al treilea copil al ei și al lui Mihai Stoenescu. Întrebată de fani, la un moment dat, dacă se gândeşte şi la cea de-a patra sarcină, Alina Puşcaş a explicat că intenționează să se oprească la trei copii, asta pentru că nu își dorește să se forțeze din punct de vedere fizic. Artista a susținut că la început, sarcina prezentă i-a cam dat bătăi de cap, fiindu-i adesea rău.

Când puteți călători de fapt?

Doctorul Gheorghe Gică subliniază că în primul trimestru de sarcină călătoriile nu sunt recomandate deoarece în această perioadă apar multe schimbări în viața viitoarei mame. Cea mai favorabilă perioadă pentru călătorii este al doilea trimestru, atunci când femeile se simt bine. Deoarece există riscuri pentru siguranța sarcinii, se recomandă evitarea zborului cu avionul în al treilea trimestru de sarcină, când mama obosește repede, iar starea fizică generală este fragilă.

De altfel, potrivit specialistului Gheorghe Gică, ”se recomandă călătoriile până în săptămâna 32 de sarcină și interzic transportul cu avionul în ultimele patru săptămâni. Diferențele semnificative de presiune pot influența starea de sănătate a fătului și a viitoarei mame. De altfel, multe companii aeriene nu permit accesul femeilor gravide care urmează să nască în următoarele 7-30 zile. Pentru a evita discuțiile la poarta de îmbarcare, asigură-te că ai la tine o scrisoare medicală de la medicul obstetrician în care se menționează data probabilă a nașterii. Totuși, fiecare linie aeriană are propriile reguli, astfel încât află din timp care sunt acestea. Și nu uita să calculezi în ce săptămână a sarcinii vei fi la întoarcere”.

ATENȚIE!

În următoarele situații este indicat să amâni orice călătorie în ultimul trimestru de sarcină :

• Dacă ai gemeni sau sarcină multiplă

• Dacă suferi de diabet sau hipertensiune arterială

• Dacă ai probleme cu placenta sau ai avut sângerări vaginale

• Dacă ești sub supraveghere pentru naștere prematură

• Dacă ai un istoric de tromboză venoasă (inclusiv în sarcinile anterioare)

”Însă, înainte de planificarea unui zbor, femeile însărcinate trebuie să consulte medicul obstetrician.  Informațiile prezentate cu privire la condițiile de călătorie ale femeilor însărcinate au scop informativ, pentru mai multe detalii și informații actualizate trebuie consultată compania aeriană”, a mai spus ginecologul.

Mai multe