Faci cancer de piele dacă foloseşti cremă de protecţie expirată? Uite ce spun specialiştii

22 mai 2013 10:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Trei sferturi dintre britanici se expun riscului de a dezvolta cancer de piele, pentru că folosesc creme de protecţie solară cu termenul expirat. Acestea sunt datele unui studiu, care arată că acest procent dintre turişti au în bagaj un tub cu loţiune din vacanţa de anul trecut. Dermatologii susţin însă, că o persoană poate face cancer cutanat dacă organismul este predispus la boală.

Cremele expirate de protecţie solară nu au o legătură directă cu boala în sine. Dermatologii consideră că o persoană se poate îmbolnăvi dacă la nivelul pielii prezintă nevi (aluniţe) cu forme şi contur neregulate, de culoare diferită, care în urma expunerii la soare îşi modifică starea.

"Valabilitatea unei creme variază de la o firmă la alta, nu expiră toate după un an. Dacă sunt păstrate, în frigider sau în condiţiile scrise pe prospect, acestea pot fi folosite şi în vacanţele următoare, fără probleme. Nu există un efect direct între o cremă expirată şi cancerul de piele. În primul rând, organismul se autoprotejează în faţa unei astfel de agresiuni cu o cremă care nu mai este în termen şi dezvoltă o alergie, o eczemă de contact, care automat îl împiedică pe turist să mai stea la soare", ne-a explicat dr. Corina Zigu, medic dermatolog.  Specialistul consideră că boala poate să apară şi la persoanele care folosesc creme expirate, însă în ani de zile, nu după un sezon estival.

"Specialstul trebuie să vadă pielea, să ştie ce factor de protecţie i se potriveşte unei persoane, în funcţie de tipul de ten. Fără să ai predispoziţie, adică boli asociate cum este diabetul, vârstă înaintată, imunitate scăzută şi nevi displazici nu faci cancer de piele, în cel mai rău caz, suferi arsuri solare", a adăugat dr. Zigu.

Mai multe