Fasolea boabe - un aliment pentru o dietă echilibrată
Ca şi ciupercile, fasolea boabe este un substituent foarte bun al cărnii în dieta vegetarienilor, a persoanelor cu imunitate scăzută şi în perioada de post. Pentru că are un conţinut bogat de fibre, de proteine, glucide, fier, potasiu, seleniu şi de calciu, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul acestei legume, foarte hrănitoare, pentru toate categoriile de vârstă.
Dieta cu fasole uscată este indicată persoanelor care au carenţă de fier, copiilor aflaţi în perioada de creştere şi persoanelor care sunt în convalescenţă. Totodată, nici diabeticii n-ar trebui să ignore acest aliment.
Valoarea enegetică a boabelor uscate este de 200-250 kcal/ la 100 g , în funcţie de soi. Un studiu recent al nutriţioniştilor europeni menţionează că glucidele conţinute în fasolea boabe fac parte din categoria glucidelor „bune", care nu cresc glicemia, în comparaţie cu alimentele bogate în carbohidraţi (cum sunt fructele), care furnizează energie de scurtă durată. De asemenea, fasolea boabe este şi o sursă de vitamine (A, complexul B, C, E, K şi PP), de acid folic şi de enzime. De exemplu, vitamina B1, tiamina, prezentă în compoziţia boabelor de fasole, este un neurotransmiţător esenţial pentru memorie, iar lipsa acesteia din organism se observă în cazul bolii Alzheimer, spun specialiştii.
În acelaşi timp, cercetările au scos la iveală şi faptul că, la consumatorii de fasole boabe, riscul de a face cancer la colon, la sân sau de a suferi de o boală cardiacă este redus. Fasolea uscată conţine fibre solubile şi insolubile. Prima categorie de fibre previne constipaţia, iar cele insolubile reduc nivelul grăsimilor din sânge. Pentru a îndepărta riscul balonării, boabele se pun la înmuiat cu opt ore înainte de a le pune la fiert.
De asemenea, în timpul fierberii, în loc de sare este bine să adăugaţi o crenguţă de cimbru şi câteva boabe de piper negru; fasolea va fi mai gustoasă, iar boabele vor rămâne pufoase. Fasolea uscată, o legumă esenţială pentru menţinerea unei diete echilibrate, se asociază cu alimentele bogate în vitamina C (roşii, ţelină, morcovi, usturoi, praz şi pătrunjel.
Pateu de fasole cu măsline
Timp de preparare: 60 de minute
Calorii: 120 g/porţia
Ingrediente:1 kg fasole boabe, 300 g ceapă, 150 g măsline fără sâmburi, 220 ml ulei de măsline, 100 g bulion, condimente: boia dulce, cimbru, şi piper.
Preparare: Laşi fasolea la înmuiat vreme de opt ore, o speli şi o pui la fiert. Când este fiartă bine, o laşi să se mai răcească; apoi o dai de două ori prin maşina de tocat împreună cu ceapa şi cu măslinele tăiate mărunt. Pasta obţinută o amesteci cu 150 ml ulei, cu bulionul şi condimentele. Această pastă omogenizată are consistenţa pateului şi poate fi consumată pe pâine la micul dejun sau ca aperitiv. Dacă vrei, cu acest pateu poţi să umpli borcane de 250 ml , dar laşi un spaţiu de 2 cm până la buza borcanului. Deasupra , torni restul de ulei care ţi-a mai rămas.