Femeile la menopauză vor putea deveni mămici

11 martie 2017 20:05   Sănătate
Ultima actualizare:

O tehnică revoluţionară care le ajută pe femeile intrate la menopauză să devină mame va fi implementată în România. Procedura, care se efectuează, în prezent, doar în câteva ţări, va costa în jur de o mie de euro.

Unul din cinci cupluri aflate la vârsta reproductivă primeşte diagnosticul de infertilitate atât în România, cât şi la nivel mondial. Menopauza precoce, rezerva ovariană scăzută sau problemele endometrului (n.r. ţesutul care căptuşeşte uterul) sunt trei dintre cauzele importante ale infertilităţii de tip feminin. Dacă până acum, aceste diagnostice puteau însemna şi un capăt de drum pentru femeile care-şi doreau un copil, o nouă speranţă de a-şi vedea visul împlinit a apărut pentru ele.Cu opt luni în urmă, a fost implementată, la nivel global, o procedură de ultimă oră, PRP, care permite extragerea anumitor celule din sânge, prelucrarea acestora şi injectarea apoi fie în ovare, care încep să producă din nou material genetic, fie în endometru, care se poate îngroşa suficient cât să poată permite implantarea embrionului.Practicată în acest moment în doar câteva ţări, printre care Grecia, Spania şi Marea Britanie, procedura va fi implementată în premieră naţională în România, într-o clinică medicală privată, din Bucureşti.“În Grecia, deja am realizat cu succes această procedură. Avem rezultate foarte bune: femei aflate de patru ani la menopauză sunt acum gravide. Începem şi în România şi sperăm să avem şi aici rezultate cel puţin la fel de bune ca în Grecia”, a declarat prof. dr. Konstantinos Pantos, prezent la Bucureşti tocmai pentru lansarea procedurii PRP.

„Practic, este vorba de o procedură care nu implică tratament medicamentos. După ce sunt extrase şi apoi injectate celulele în ovare, totul se petrece natural. Tocmai de aceea nu există nici riscuri pentru sănătatea femeii”, a adăugat prof. dr. Pantos. Potrivit acestuia, procedura care va fi implementată în curând şi în România va costa în jur de 1.000 de euro.Consuela Munteanu (33 de ani), din Bucureşti îşi doreşte să apeleze la această procedură. „În urmă cu trei ani, am avut o intervenţie chirurgicală care mi-a creat probleme serioase, în sensul că rezerva mea genetică a scăzut foarte mult şi din această cauză nu pot rămâne însărcinată. E foarte posibil ca în viitor să apelez la această procedură”, ne-a mărturisit tânăra.

Mai multe