Fereşte-te de alimentele acid!

22 aprilie 2012 14:05   Sănătate
Ultima actualizare:

Majoritatea alimentelor şi băuturilor nesănătoase produc prea multă aciditate în corp. Aceasta poate da stări de oboseală, dar şi forme grave de boală. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne dezvăluie produsele de care trebuie să stăm departe.

Alimentaţia este la îndemâna oricui.

Este importantă în fiecare clipă, nu doar atunci când ţinem un regim, pentru că de alegerile noastre depinde cum ne simţim.

Atunci când combinaţiile alimentare sunt greşite apare aciditatea gastrică, aceasta fiind cauza multor boli ale omului modern.

Pe lângă lipsa de „asortare" a mâncărurilor, aciditatea apare şi din cauza emoţiilor negative şi a lipsei de mişcare.

Există alimente acide şi alimente alcaline. Pentru a avea un stomac sănătos, trebuie să ţinem seama de această clasificare şi de combinarea lor.

Hiperaciditate provoacă mai cu seamă băuturile răcoritoare sintetice, carnea şi mezelurile, dar şi dulciurile, alcoolul, cafeaua, ouăle, brânza şi produsele făinoase.

La polul opus stau alimentele cu efect alcalin. Acestea sunt toate legumele, şi în special cele proaspete.

Salatele de legume, mai cu seamă rădăcinoasele (gulii, sfeclă, morcovi, ceapă), cât şi legumele fierte, conţin multe minerale bazice.

Efect bazic slab au şi iaurtul, fructele uscate, ciupercile şi leguminoasele în păstaie.

Aproape toate fructele au un efect uşor alcalin, deşi ele conţin acizi slabi.

Pentru a păstra echilibrul acidităţii în corp, trebuie să consumăm de 4 ori mai multe alimente alcaline decât cele acide.

FRUCTE ALCALINE

Stafide, curmale, smochine, ananas, mere şi cidru, caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grape-fruit, mango, pepene, nectarine, măsline negre, papaya, pere.

LEGUME ALCALINE

Ciuperci, mazăre verde, broccoli, conopidă, roşii varza roşie şi albă, ceapă, usturoi, salată verde, sfeclă, in, morcovi, cartofi, spanac, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, leguminoase încolţite.

CEREALE ALCALINE

Cereale proaspete, orz verde.

Alimente neutre dar care absorb aciditatea digestivă: pâine prajită, pâine mai veche de 2 zile (conţin mai puţin gluten care generează exces de mucus în corp).

LACTATE ALCALINE

Lapte proaspăt nefiert, provenit de la animale sănătoase, lapte smântânit, kefir, zer, unt, frişcă, iaurt simplu nepasteurizat.

ALIMENTE GĂTITE ALCALINE

Legume fierte, coapte, mâncăruri sau ghiveci de legume, dar fără roşii sau bulion.

Supe de zarzavat şi de rădăcinoase fără carne

PRODUSE ANIMALE ALCALINE

Ouă de prepeliţă, ouă de raţă.

FRUCTE ACIDE

Toate conservele, gemuri, dulceţuri, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfură, fructe proaspete consumate cu zahăr, banane verzi, măsline verzi, prune

LEGUME ACIDE

Ardei iute, asparagus rubarbăr.

Toate tipurile de fasole şi linte cu excepţia celor germinate

CEREALE ACIDE

Produse de patiserie, pâine albă, pâine integrală sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, mălai, paste făinoase, griş, orez (alb, brun, basmati), făină de ovăz, orez, orz, secară, fulgi de cereale.

LACTATE ACIDE

Brânză fermentate, caşcaval, parmezan, telemea, îngheţată, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântână fermentată.

ALIMENTE GĂTITE ACIDE

Alimente foarte acide: mâncăruri ce conţin roşii fierte, bulion sau pasta de roşii, supele în care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gătit, conserve.

PRODUSE ANIMALE ACIDE

Mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasăre, peşte, gelatina, grăsime, icre, ouă de găină.

DULCIURI ALCALINE

Suc de trestie de zahăr, zahăr din trestie uscat.

Sirop de orez brun.

(mierea în cantităţi mari poate forma şi acizi).

BĂUTURI ALCALINE

Sucuri de legume rădăcinoase, ceaiuri de plante neîndulcite, apa plată şi apa de izvor sunt considerate neutre, deşi în realitate au un pH uşor acid (între 6-7).

DIVERSE - ALCALINE

Aproape toate condimentele şi mirodeniile, produse din lucernă, alge.

Ghimbir, amalaki, sare de mare.

Drojdie de bere (calup).

ALIMENTE ULEIOASE ALCALINE

Ulei presat la rece de floarea soarelui sau măsline , ulei de peşte, ulei de primula, migdale, sâmburi de dovleac, alune, susan, castane, nucă de cocos proaspătă.

OBICEIURI ŞI EMOŢII CU EFCET ALCALIN

Somnul, relaxarea, sauna, exerciţiul şi buna dispoziţie, bucuria, fericirea, calmul.

DULCIURI ACIDE

Dulciuri, prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată, îndulcitori sintetici (zaharină,aspartam, sorbitol), miere artificială sau prelucrată cu zahăr, fructoză, lactoză.

BĂUTURI ACIDE

Toate răcoritoarele sintetice, toate băuturile alcoolice, cafea, cacao, sifon

DIVERSE - ACIDE

Murături făcute cu oţet, maioneze, sare rafinată, sosuri, ketchup, pastă de roşii, muştar (pastă), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranţi, glutamat, conservanţi ca: benzoat, oţet, saramură, fum.

ALIMENTE ULEIOASE ACIDE

Ulei rafinat de floarea soarelui.

Ulei din turte (rafinat) de măsline.

Fructe oleaginoase şi seminţe coapte sau prăjite.

Nuci, fistic.

OBICEIURI ŞI EMOŢII CARE PRODUC ACIDOZĂ

Fumatul, aromatizanţi şi parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteză.

Suprasolicitarea, supărarea, mânia, stresul, ura, revolta.

Mai multe