Ficatul doare? Probleme care dau disconfort

8 ianuarie 2019 23:18   Sănătate
Ultima actualizare:

În general, ficatul nu doare. Deseori, indigestiile sunt cele care îl fac pe bolnav să creadă că are o criză de ficat. Durerile de ficat se numesc, în termeni medicali, hepatalgii. Neplăcerile pot avea cauze diferite. Trebuie știut că ficatul este un organ care nu are terminații nervoase care să transmită la creier semnale privind durerea.

Când o persoană se plânge de dureri de ficat, medicul are în vedere 2 cauze principale: tensiune la nivelul canalelor biliare sau al vezicii biliare, ceea ce provoacă o durere caracteristică, numită colică hepatică tensiune la nivelul membranei care învelește ficatul, numită capsula Glisson.

Colica hepatică

Principala cauză a durerii de ficat – de fapt, a regiunii din jurul ficatului – este colica hepatică. Este indusă, cel mai frecvent, de calculii prezenți în vezica biliară sau în canalele biliare. Durerea apare când există tensiuni în căile biliare, pe unde circulă bila de la ficat la intestin. Sunt acuzate dureri în special când calculii migrează, adică se deplasează din poziția inițială în alta.

Ce este criza de ficat

Se întâmplă frecvent ca simptomele indigestiei (dispepsiei) să fie confundate cu o așa-numită criză de ficat. Semnele neplăcute nu sunt însă deloc legate de acest organ. De fapt, nu ficatul, ci restul sistemului digestiv (stomacul, vezica biliară, intestinul), mult prea solicitat, este cel care trage semnalul de alarmă. Astfel, excesul de alcool, combinat cu una sau mai multe mese prea încărcate, cauzează frecvent indigestie, senzație de greutate în stomac, de preaplin.

Sindromul colonului iritabil şi diverticuloza

Și sindromul colonului iritabil poate cauza durere și alte simptome asociate unei proaste funcționări a ficatului. Sindromul colonului iritabil se manifestă prin balonări, tulburări de tranzit, durere, care cresc în intensitate în caz de stres. Cauzele sale exacte nu sunt cunoscute. Diverticuloza sau boala diverticulară provoacă și ea simptomele unei așa-zise crize de ficat: durere, balonare, diaree, crampe abdominale după masă.

Ficatul doare? Analize şi diagnostic

Cauza durerilor din zona ficatului poate fi depistată prin: examene clinice (palparea regiunii ficatului); ecografie abdominală (pentru a depista calculii); teste de sânge specifice.

Mai multe