Fisticul, duşmanul bolilor cardiovasculare
Valoarea ridicată a colesterolului din sânge creşte riscul bolilor cardiovasculare, iar infarctul de miocard şi accidentele vasculare cerebrale fac cele mai multe victime în secolul stresului în care trăim.
Preocupaţi de efectele colesterolului „rău” asupra sănătăţii, cercetătorii Universităţii Pennsylvania au realizat un studiu pe un lot de voluntari. Subiecţii studiului urma să consume zilnic câte 50 g de fistic (cât încape în căuşul unei palme).
După ce au savurat timp de patru săptămâni delicioasele fructe, participanţii la studiu şi-au redus nivelul colesterolului total cu 6,7 % şi pe cel „rău” cu 11, 6% .
Rezultatul, spun autorii studiului, reprezintă un mare beneficiu pentru sănătate, pentru că fisticul a diminuat riscul de boli cardiovasculare cu 14%. În opinia specialiştilor, fisticul este una dintre cele mai valoroase surse de steroli, substanţe renumite pentru puterea lor de a reduce absorbţia colesterolului.
Deoarece 30 g de fistic conţin 160 de calorii, specialiştii recomandă ca fructul să fie adăugat în salatele de crudităţi, iar sosul cu care se asezonează aceste salate să fie cât mai dietetic.