Fisticul îţi ţine inima sănătoasă

12 iunie 2017 19:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Gustul delicios al fisticului se asemuie cu aroma miezului de nucă, însă uimeşte cu proprietăţile nutritive puternice. Folosit atât în deserturi, cât şi în feluri de mâncare principale sau ca gustare, fisticul este una dintre opţiunile cele mai sănătoase. Ajută la controlul greutăţii corporale şi scade riscul apariţiei bolilor cardiace.

Valoarea nutritivă

Fisticul conţine puţine calorii, însă mult potasiu şi vitamina K. Astfel, o porţie de 30 de grame de fistic uscat şi prăjit conţine 160 de calorii, 6 grame de proteine , 3 grame de fibre şi 15 grame de grăsime, dintre care doar 2 grame de grăsimi săturate. De asemenea, vă oferă 25% din valoarea zilnică de vitamina B, 10% din valoarea zilnică de magneziu şi 6,15% din valoarea zilnică recomandată de tiamină şi fosfor.

Sănătatea inimii

Fisticul poate ajuta la scăderea colesterolului după o perioadă scurtă de consum regulat. Bogat în antioxidanţi, vitamina A şi E, fisticul combate inflamaţiile, protejează vasele de sânge şi reduce riscul de boli de inimă. Conţine, de asemenea, L - arginină, care poate face peretele arterelor mai flexibil şi astfel se reduce probabilitatea de a dezvolta un cheag de sânge care ar putea provoca un atac de cord, şi vitamina E, ceea ce face mai puţin probabil ca arterele să se înfunde cu placă de aterom.

Creşte imunitatea

Un sistem imunitar sănătos necesită un aport adecvat de vitamina B6, conţinută din plin de fistic. Această vitamină ajută la menţinerea stării de sănătate a glandelor limfatice şi asigură producţia de celule albe din sânge, care apără organismul de infecţii.  

De ajutor şi în cosmetică. Uleiul de fistic poate fi folosit la masajul pielii, catifelează, redă supleţea dermei, intră uşor în piele. Vitamina E conţinută este un antioxidant puternic care acţionează la nivelul tenului, oferă protecţie şi elasticitate pielii, conform www.alegesanatos.ro. 

Mai multe