Fiți optimiști! Gândurile pozitive vă ajută să depășiți bolile

16 ianuarie 2022 7:20   Sănătate

Optimismul este un aliat perfect pentru a depăși o boală! Psihologii susțin că starea de spirit pozitivă te ajută să îți revii mai repede și mai ușor din suferință, în timp ce gândurile negative nu fac altceva decât să te doboare psihic. 

Acest lucru a fost dovedit științific prin numeroase studii, susține psihologul Patricia Ramirez, în cartea intitulată „Optimismul: dinamica pentru a-ți consolida emoțiile”.

Un studiu realizat de Școala Harvard de Sănătate Publică a arătat că persoanele cu o atitudine pozitivă și optimistă au un risc cu 52% mai mic de deces din cauza infecțiilor, cu 39% mai puțin de accident vascular cerebral, 38% de boli cardiorespiratorii și 16% mai puțin de cancer.

Cum poți reuși să-ți menții optimismul când ești „apăsat” de boală explică dr. Ramirez. Medicul susține că a vedea viața dintr-o perspectivă pozitivă are trei beneficii importante la nivel organic.

Menținerea sistemului imunitar într-o stare optimă

Este dovedit științific faptul că o atitudine optimistă stimulează sistemul imunitar. În schimb, tristețea și anxietatea îl slăbesc, pentru că sistemul nostru imunitar este foarte sensibil la emoțiile negative. Faptul că persoanele optimiste își mențin sistemul imunitar puternic și stabil este logic, deoarece imunitatea persoanelor pesimiste este mult mai fragilă. Așadar, fiți veseli și pozitivi!

Obiceiuri de viață sănătoase

Optimismul ne impulsionează să avem o viață senină, echilibrată și sănătoasă. Este ca o forță interioară care ne ajută să fim mai buni. Tocmai de aceea, persoanele optimiste sunt mai atente la alimentele pe care le consumă, fac exerciții fizice în mod regulat pentru că știu că este un obicei sănătos, meditează sau cel puțin încearcă să se relaxeze cât mai des pentru a combate stresul, nu fumează sau fumează mai puțin, încearcă să doarmă bine, încurajează relațiile sociale și au alături prieteni de calitate.

La polul opus, persoanele anxioase sau care trec repede prin viață nu au timp să facă sport, să mănânce sănătos, nu dorm suficient de multe ore, iar toate aceste dezechilibre pot duce la o spirală de disconfort fizic și emoțional.

Oferă speranță

Persoana pozitivă este o persoană cu speranță, care crede că la un moment dat lucrurile vor merge bine. Și când are speranță, crede că totul va fi bine și se implică în vindecarea bolii sale: are încredere în medicul său și face ceea ce îi spune acesta, respectă tratamentul, adoptă anumite obiceiuri de viață, etc.

Optimistul crede că negativul este ceva temporar și crede întotdeauna că la sfârșitul drumului există un premiu, iar în cazul unei persoane bolnave este atitudinea de a crede că va depăși acea încercare. Pesimistul renunță la speranță și nu se mai străduiește, ceea ce complică vindecarea.

Mai multe