Floarea-soarelui ajută inima
Micuţele seminţe uleioase au numeroase beneficii şi, pe termen lung, asigură buna funcţionare a mai multor organe. Din revista „Click! pentru femei“ afli cum te pot ajuta să ai o digestie uşoară şi în ce alte situaţii n-ar trebui să-ţi lipsească din dietă.
Reduce riscul de boli cardiovasculare
Seminţele de floarea-soarelui conţin acizi graşi nesaturaţi (poli şi mononesaturaţi), recunoscuţi pentru efectele lor pozitive în organism, atunci când înlocuiesc grăsimile saturate şi grăsimile trans din alimentaţia cotidiană. Acizii graşi polinesaturaţi au drept efect scăderea colesterolului din sânge, în special a colesterolului LDL („rău“), scăzând astfel riscul maladiilor coronariene. Acizii graşi mononesaturaţi din seminţele de floarea-soarelui (în special acidul linoleic) scad riscul apariţiei maladiilor cardiovasculare, pentru că au capacitatea de a scădea nivelul de colesterol total şi cel de colesterol „rău“. În plus, protejează colesterolul HDL („bun“) împotriva oxidării.
Previne deteriorarea celulară
Bogate în vitamina E, seminţele crude de floarea-soarelui sunt extrem de valoroase. Conţin antioxidanţi care neutralizează excesul de radicali liberi din organism, împiedicând astfel deteriorarea celulară şi îmbătrânirea prematură a ţesuturilor.
Îmbunătăţeşte digestia
Un alt lucru important este că seminţele de floarea-soarelui conţin mari cantităţi de fibre. Iar atunci când organismul are carenţe la acest capitol, apar proasta funcţionare a tractului digestiv, constipaţia sau crizele hemoroidale. Include mai multe seminţe crude de floarea-soarelui în dieta zilnică, pe post de gustare.
De ajutor în timpul sarcinii
Acidul folic (vitamina B9) se găseşte din abundenţă în seminţele de floarea-soarelui. Acesta este benefic în cazul femeilor însărcinate, deoarece ajută în producţia de celule noi în corp, lucru esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea bebeluşului. Acidul folic funcţionează în asociere cu vitamina B12 pentru a forma hemoglobina din globulele roşii ale sângelui.