Flori care sunt şi frumoase, şi gustoase

29 martie 2016 23:32   Sănătate
Ultima actualizare:

Ne fac mai frumoase locuinţele, dar ştiaţi că unele dintre ele sunt comestibile? Chiar gustoase? Iată câteva feluri de flori care pot fi consummate ca garnituri, salate sau ceaiuri.

  • Albăstreaua. Doar petalele sunt comestibile, iar gustul este asemănător cu cel al ierbii. Se recomandă evitarea părţii de jos, aceasta fiind amară, din cauza conţinutului ridicat de calciu.
  • Gălbenelele. Sub denumirea ştiinţifică de calendula, gălbenelele sunt o alegere interesantă pentru orice reţetă. Au gust de piper aromat şi uşor picant şi pot fi folosite ca garnitură pentru orice fel de mâncare.
  • Garoafele. Petalele au un gust asemănător cu cel al mirosului resimţit în apropierea plantei. 
  • Crizantema. Petalele sunt comestibile, putând fi utilizate ca garnitură, dar se recomandă consumul cu moderaţie.
  • Citricele. Florile de citrice sunt extrem de dulci şi aromate şi în întregime comestibile. Se recomandă consumul cu moderaţie, întrucât în cantităţi prea mari îşi vor pierde gustul special.
  • Trifoiul. De regulă, florile trifoiului sunt comestibile şi au un gust uşor de lemn dulce.
  • Păpădia. Planta este în întregime comestibilă. De la rădăcină, până la petale, are un conţinut ridicat de vitamine şi scăzut de calorii.
  • Gladiolele. Sunt aproape lipsite de gust, însă sunt comestibile şi au petalele destul de puternice pentru a susţine o umplutură plină de savoare.
  • Nalba. Florile de nalbe sunt blânde atât ca aspect, cât şi ca gust, dar sunt adesea folosite ca garnituri cu scopul de a atrage privirile.
  • Sporul casei. Aceste flori sunt aproape lipsite de gust, însă se pot folosi pentru garnituri, întrucât atrag privirile.
  • Iasomia. Planta de iasomie are flori foarte parfumate, utilizate în mod obişnuit în ceaiuri.
  • Panseluţa. Colorate şi gustoase, petalele panseluţei au o uşoară aromă de mentă şi sunt utilizate în mod obişnuit în salate, paste şi băuturi. 
  • Lămâiţa. Florile de lămâiţă sunt adesea utilizate pentru ceaiuri şi deserturi, gustul lor este uşor acrişor.
  • Liliacul. În florile de liliac vom resimţi o aromă de citrice şi un gust asemănător mirosului.
  • Călţunaş. Această plantă este una dintre cele mai populare flori comestibile. Aspectul este la fel de colorat ca gustul, resimţindu-se un amestec de dulce şi picant. Florile plantei pot fi umplute, adăugate la salate, iar mugurii îi putem zdrobi.
  • Trandafirul. Petalele trandafirilor au un puternic gust de parfum şi se adaugă în băuturi sau deasupra deserturilor. Toate florile de trandafir sunt comestibile, dar aroma se intensifică cu cât acestea au o culoare mai închisă.
  • Violeta. Aceasta este o altă floare frecvent utilizată în mâncăruri şi garnituri, însă cel mai adesea este adăugată în salate, deserturi şi băuturi, conform www.sanatatesistaredebine.ro.

Ce trebuie să ştii înainte să le consumi 

  • Consumă florile doar dacă ştii că sunt comestibile şi nu afectează digestia. Dacă nu cunoşti o floare sau nu eşti sigur că este comestibilă, întâi informează-te.
  • Mănâncă doar flori sălbatice, ce s-au dezvoltat singure. Orice flori găseşti în comerţ, pe marginea drumului sau în curţile vecinilor pot fi stropite cu pesticide sau alte substanţe chimice nocive pentru organismul uman.
  • În cazul în care nu ai informaţii 100% sigure cu privire la o floare, consumă doar petalele, eliminând pistiluri, stamine şi orice alte părţi ale acesteia.
  • În cazul în care eşti o persoană ce prezintă alergii alimentare frecvente, acordă o atenţie deosebită în momentul în care adaugi flori în dieta ta, introdu-le treptat, astfel încât să te asiguri că nu afectezi echilibrul actual al organismului.
Mai multe